Privreda
17

Saradnja SASE-a i Istanbulske berze: Kao slijetanje Neila Armstronga na Mjesec

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Vrijednosni papir SASE postao predmet trgovanja na turskom tržištu kapitala - istanbulskoj berzi.

Naime, radi se o futuresima koji su vezani za indeks Sarajevske berze (SASE) SASX 10, a predsjednik Nadzornog odbora Sarajevske berze Zijad Blekić ističe da je saradnja sa Istanbulskom berzom značajna za razvoj bh. kapitala

"Saradnju sa istanbulskom berzom smatramo veoma značajnom za daljnji rast i razvoj bosanskohercegovačkog tržišta. Ovo je važan dio tog procesa i nadamo se da će ovo biti samo jedan od mnogih projekata sa turskim partnerima sa kojima ćemo i ubuduće osnaživati i širiti našu buduću saradnju. Istakao bih zahvalnost koju moram izraziti prema Istanbulskoj berzi zbog podrške i pomoći, a koja je veća ako se uzme u obzir da je Istanbulska berza jedan od najvećih na svijetu", rekao je Blekić.

Predsjednik uprave Istanbulske berze Ibrahim Turhan usporedio je povezivanje dvije berze sa velikim podvigom u istraživanju svemira.

"Godine 1969. astronaut Neil Armstrong napravio je prve korake na Mjesecu uz riječi 'Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo'. Ja bih danas ponovio tu rečenicu. Naše partnerstvo sa Sarajevskom berzom od danas daje prve konkretne i opipljive rezultate – indeks SASX će se od sada moći kupovati i u Istanbulu", kazao je Turhan dodavši da su čelnici Istanbulske berze opredijeljeni da prenesu znanje i snagu partnerima u Sarajevu.

"Sa direktorom SASE-a Tarikom Kurbegovićem dogovorili smo se o drugim projektima o kojima će javnost uskoro biti obaviještena. Ovo partnerstvo gledamo kao strateško partnerstvo i ono će biti dugotrajno kao i partnerstvo Bosne i Hercegovine i Turske", zaključio je Turhan.

Turska je 16. najveća ekonomija na svijetu i ove godine ona je postala članica G20, koja je primarna platforma koja služi za raspravu o globalnim svjetskim pitanjima. Istanbul sam generira 350 milijardi američkih dolara godišnje, a Istanbulska berza je nadaleko najveća berza u regionu. Dnevni promet na berzi je 15 milijardi dolara, a to je više od godišnjeg prometa većine berzi u regionu.

"Ovo je samo jedan u nizu projekata koji ukazuju na vrlo konkretnu i intenzivnu saradnju dvije berze. Prvi i veoma važan projekat koji je Sarajevska berza već realizovala sa Istanbulskom jeste aplikacija koju je SASE zajedno sa Istanbulskom berzom uspostavila u svrhu distribucije informacija sa SASE svim svjetskim vendorima. Projekat koji je uslijedio poslije toga jeste trgovina futuresima, a idući projekat će biti i najvažniji - uvezivanje dvije berze putem "order routing“ sistema koji će omogućiti investitorima iz Istanbulske berze da direktno trguju na SASE, kao i sarajevskim investitorima da trguju u Istanbulu", rekao je direktor SASE-a Tarik Kurbegović.