Privreda
8

Salkić: Projekti razvoja BiH bit će predstavljeni investitorima u Dubaiju

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić sudjelovat će od 30. marta do 1. aprila ove godine u radu Investicione konferencije Annual Investment Meating 2015. (AIM) u Dubaiju.

Pod visokim pokroviteljstvom šeika Mohammeda Bin Rashid Al Maktouma, potpredsjednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Dubaija, Konferencija AIM se održava po peti put.

Ove godine sudjeluje 500 izlagača iz 140 zemalja, a pored izložbenog dijela u programu su bogati kongresni sadržaji u kojima sudjeluju visoki svjetski zvaničnici, značajni industrijalci, vodeći investicijski stručnjaci, a razgovarat će se o ekonomskom upravljanju, strateškom širenju i održivosti, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Sudjelovanje Bosne i Hercegovine na AIM 2015. ima poseban značaj jer će to biti prilika da se ostvari saradnja sa investitorima iz cijeloga svijeta, te na nivou ekonomskog razvoja i povezivanja započne konkretna saradnja.

"Bosna i Hercegovina se u ovom trenutku mora usmjeriti ka privlačenju stranih investicija. Bez svježeg kapitala, novih projekata, bez ulaganja u našu privredu, mi ne možemo osigurati nova zapošljavanja i privredni rast", kazao je Salkić.

Prije svega mi moramo, dodao je, učiniti krupne korake u promjeni odnosa prema stranom kapitalu.

"Moramo postaviti institucije tako da budu servis ulagačima, kako prilikom dolaska u Bosnu i Hercegovinu, tako i u olakšavanju poslovanja. Ova pitanja za nas su sudbinski važna. Kroz sudjelovanje u radu Investicionog foruma i predstavljanje investicijskih projekata koje smo pripremili, želim usmjeriti pažnju investitora na Bosnu i Hercegovinu i njen potencijal. Kroz niz važnih sastanaka koji su planirani tokom trajanja AIM 2015, pokušat ćemo konkretizirati saradnju i definirati prve korake", kazao je Ramiz Salkić.

Konferencija AIM 2015. će tokom tri dana rada tragati za mogućnostima pružanja podrške ekonomskoj održivosti i ekonomskom razvoju zemalja kroz direktne investicije, zasnivajući se na primjeni inovacija i transferu tehnologija.

Investitorima će biti predstavljeni projekti iz Bosne i Hercegovine, iz oblasti proizvodnje hrane, razvoja turizma, energetike i industrije. Također, razmatrat se mogućnost sudjelovanja Bosne i Hercegovine na svjetskoj izložbi Expo 2020, koja će biti održana 2020. godine u Dubaiju.