Privreda
85

Sajam jabuke u Goraždu okupit će više od 100 izlagača iz cijele regije

Piše: E. A.
Privredno-kulturna manifestacija Dani jabuke 12. put će se održati u Goraždu, a ovaj tradicionalni sajam počet će 15. oktobra u Gradskoj dvorani Mirsad Hurić.

Organizatori očekuju blizu 100 izlagača iz BiH, ali i Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Udruženje Dani jabuke koje organizuje ovaj događaj privodi kraju obimne pripreme, a ove godine partner u organizaciji je Privredna komora FBiH koja je značajno podržala manifestaciju.

Predsjednik Udruženja Mirsad Hubanić potvrdio je za Klix.ba da je izložbeni prostor već popunjen te da se ove godine očekuje najveći broj izlagača i posjetilaca.

"U dijelu izlagačkog prostora ove godine imamo kvalitetniju strukturu izlagača, velikih kompanija iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. Sajam ima i druge specifičnosti, a to su okrugli stolovi o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, gdje će predavači biti eminentni stručnjaci s Prirodno-matematičkog fakulteta, a imat ćemo i jedno zanimljivo predavanje o temi zaštite jabuke predavača s Instituta iz Italije", kaže Hubanić.

U okviru sajma planiran je i kviz znanja Poljoprivredno-tehničkih škola iz cijele BiH i Crne Gore, a infrastruktura je već osigurana. Također ove godine na sajmu učestvuje AES grupacija iz Tešnja sa svojim firmama.

"Ono što će sigurno biti zanimljivo je recimo da Vispak sa svojim kuharima priprema takmičenje ugostiteljskih škola u dijelu pravljena specijaliteta od jabuke, s akcentom na takmičenje u pravljenju tufahija koje će se održati u holu gradske dvorane, a učestvuju škole iz Gradačca, Sarajeva i Goražda. Očekujemo i prijave još nekih škola. Također, atraktivna Vispakova džezva iz Guinnessa bit će na platou dvorane uz još bezbroj zanimljivosti za posjetioce sajma", dodaje Hubanić.

Procjene organizatora su da će ovogodišnji sajam biti najkvalitetniji po sadržaju i broju izlagača i događaja.

"Izlagači dolaze iz cijele BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a očekujemo veliku delegaciju privrednika iz Turske koja će najaviti saradnju u okviru budućih sajmova gdje će nas prihvatiti kao sajamski grad u dijelu međudržavne saradnje", kaže Hubanić.

I ove godine u okviru sajma bit će dodijeljene nagrade i priznanja za najuspješnije proizvođače.

"Sajam Dani jabuke je mjesto gdje se uspostavljaju prijateljstva i poslovni dogovori, a zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji i iskustvu veoma je posjećen i uspješan. Zahvaljujući ovom sajmu Goražde je postalo poligon naučno-istraživačkih aktivnosti iz oblasti voćarstva", smatra Hubanić.