Privreda
0

Rusi kupili firmu RAOP u Istočnom Sarajevu

FENA
Preduzeće "Energoinvest - Rasklopna oprema" (RAOP) iz Istočnog Sarajeva danas je na drugoj licitaciji prodato za oko 7,6 miliona KM.

Kupac je preduzeće "Elektroinžinjering“ Banja Luka, osnovano u RS-u od dviju ruskih firmi "Ker Inžinjering“ i "Vektor Plus“ iz Moskve.

Predsjednik sindikata RAOP-a Siniša Milošević kaže da je prodaja ove firme za trećinu procijenjene vrijednosti dogovorena s Vladom RS-a te da očekuju bolje dane za radnike i u tom preduzeću.

Cilj je pokretanje prozivodnje u RAOP-u koji je služio kao remontni centar za termo i hidroelektrane i trafostanice.

Radnici, kojima se duguje oko 3,5 miliona KM, u proteklom periodu su više puta upozoravali da većinski vlasnik nije ispunio nijedan uvjet iz privatizacionog ugovora, da se firma nalazi u teškoj situaciji, "koja je posljedica lošeg upravljanja i maćehinskog odnosa većinskog vlasnika, odnosno Branimira Babarogića, direktora "Jugotrejda" iz Beograda".

Nakon toga u rješavanje njihovih problema uključila se Vlada RS-a, a iako je vlasnik 64 posto kapitala RAOP-a beogradska firma "Jugotrejd", zbog neplaćanja obaveza, Poreska uprava RS-a je popisala i zapečatila imovinu ovog preduzeća.

Na rješenje se čekalo sve do dosadašnje druge licitacije za prodaju nepokretnosti te nekada uspješne firme, a u kojoj je proizvodnja obustavljena od ove godine.

Sada slijedi revitalizacija RAOP-a.