Privreda
0

Rudnik "Tušnica" prelazi u sastav "Elektroprivrede Herceg-Bosne"

SRNA
Vlada Livanjskog kantona usvojila je odluku kojom se udio državnog kapitala livanjskog Rudnika uglja "Tušnica" prenosi na Javno preduzeće "Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne" Mostar.

Odluka o prenosu državnog kapitala rudnika sa kantona na Vladu FBiH, odnosno "Elektroprivredu HZ Herceg-Bosne", koja je donesena juče, stupa na snagu danom donošenja, a njena primjena i pravni efekti koje će proizvesti počinje danom dobijanja saglasnosti kantonalne Skupštine, saopšteno je iz Vlade.

Skupština Livanjskog kantona u martu je donijela odluku da će Kanton preuzeti obavezu finansiranja Rudnika "Tušnica", ali ta odluka nikad nije provedena, pa se ovo preduzeće našlo u gotovo bezizlaznoj situaciji i prijeti mu zatvaranje.

Direktor "Tušnice" Niko Barać izjavio je lokalnim medijima da je menadžment rudnika prije tri mjeseca podnio zahtjev kantonalnoj Vladi da se livanjski rudnik pripoji rudnicima FBiH kako ne bi došlo do njegovog gašenja, a Vlada je taj zahtjev proslijedila "Elektroprivredi HZ Hereceg-Bosne" tek prije nekoliko dana.

Direktor "Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne" Matan Žarić ranije je izjavio da ne postoje razlozi da ovo preduzeće u svoj sastav uzme livanjski rudnik uglja, jer to ne bi bilo ekonomski isplativo.