Privreda
0

Roberto Azevedo na čelu WTO-a

FENA
Brazilac Roberto Azevedo postao je novi šef Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što je potez koji mnogi vide kao potvrdu rastuće globalne moći ove južnoameričke nacije.

To je prvi put od 1995. godine, kada je osnovana trgovinska organizacija sa sjedištem u Ženevi, da je na poziciju šefa izabrana osoba iz Južne Amerike, kao i prvi put da je to predstavnik zemlje BRICS-a, javljaju agencije.

Azevedo (55) je pobijedio Meksikanca Herminija Blanca, koji se smatrao favoritom Sjedinjenih Država, u finalnoj rundi za mjesto nasljednika Francuza Pascala Lamyja.

Rezultati izbornog procesa trebali su biti tajni do službene objave u srijedu. Međutim, brazilska Vlada je u utorak potvrdila da je Azevedo dobio poziciju.

Dilma Rousseff, brazilska predsjednica, rekla je da bi izbor Azeveda, ambasadora Brazila u WTO-u od 2008, mogao donijeti novi svjetski ekonomski poredak.

"Za Brazil je jasno, s obzirom na njegovu posvećenost i iskustvo, da će on biti sposoban da vodi organizaciju ka poštenijem i dinamičnijem globalnom ekonomskom poretku", kazala je Rousseff.

"Ovo nije pobjeda za Brazil ili grupu zemalja, već za Svjetsku trgovinsku organizaciju", dodala je.

Azevedo se sada suočava sa teškim zadatkom da oživi zaustavljene pregovore o liberalizaciji trgovine, pokrenute 2001. godine. Mnogi se slažu da on ima dobre predispozicije za to, s obzirom na to da posjeduje iskustvo u pregovorima u okviru WTO-a.

Prije pozicije brazilskog ambasadora u WTO-u Azevedo je bio šef pregovaračkog tima u mnogim državnim trgovinskim sporovima.