Otvara se jama Begići - Bištrani
0

RMU Kakanj pušta u pogon novi sistem vrijedan 17,5 miliona KM

FENA
U RMU Kakanj, na površinskom kopu Vrtlište, danas će biti pušten u rad sistem za prijem, pripremu, utovar i transport uglja, vrijedan 17,5 miliona KM, koji je finansiran sredstvima RMU Kakanj i JP Elektroprivreda BiH.

U januaru i maju 2012. godine za potrebe transporta uglja od površinskog kopa Vrtlište do rudničke Separacije, sredstvima iz programa za dokapitalizaciju nabavljene su dvije lokomotive - manevarska i vučna, u vrijednosti 3,5 miliona KM.

U toku je nabavka 20 FALS vagona za prijevoz uglja, vrijednosti 3,2 miliona KM, a sredstva je osigurala Elektroprivreda BiH u okviru procesa dokapitalizacije.

Novi tehnološki sistem omogućit će smanjenje troškova transporta, a kapacitet ove tehnološke linije je prilagođen i povećavanju proizvodnje uglja.

Danas će biti ozvaničen i početak radova na izradi nove jame Begići - Bištrani.

Otvaranje te jame, potencijalno i s rezervama koje su izvjesne, strateški je i dugoročan projekt RMU Kakanj.

Predviđeno je da ovom događaju prisustvuju premijer FBiH Nermin Nikšić te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, kao i članovi Uprave Elektroprivrede BiH i RMU Kakanj.