Privreda
94

Regionalna poslovna konferencija u Bihaću: Put napretka cijele regije je udruživanje privrednika

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
U bihaćkom hotelu Kostelski buk, danas je održana jednodnevna regionalna poslovna konferencija Biznis plus, kojoj su prisustvovali brojni privrednici, politički lideri iz BiH i susjednih zemalja, te predstavnici međunarodnih institucija.

Konferenciji su prisustvovali član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi, dva potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH. Organizatori skupa bili su Regionalni poslovni klub Biznis plus i Vlada USK.

Obraćajući se prisutnima, Mladen Ivanić je kazao da kakvu-takvu financijsku stabilnost u državi ne proizvode firme koje su naslonjene na budžet, već one koje su „daleko od budžeta“ i koje svoje proizvode plasiraju van granica BiH.

"Lijepa je stvar da se političari i privrednici nađu na jednom mjestu: da političari čuju dio iskustava ljudi iz privrede, ali i da privrednici čuju šta se sve to u politici planira. Njihova simbioza i zajedničko djelovanje je najbolja opcija, posebice u ovoj prijelomnoj fazi, kada bi stvari trebale da krenu u jednom pozitivnom pravcu. Treba raditi zajedničke stvari i napore i zato su ovakve stvari i više nego korisne", istakao je Ivanić.

Privrednicima, kojih je danas u Bihaću bilo oko 60-tak, obratio se i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

"Jedini put napretka cijele regije jeste udruživanje privrednika, a uloga države u tome jeste da pomogne. Ako mislimo da nešto mijenjamo, ekonomija mora imati primat. Također, kazat ću da smo mi danas putovali do Bihaća kao da se vozimo relijem Pariz-Dakar. I onda nakon toga pričamo o povezivanju i ekonomiju. I to je jedan od problema", istakao je Ljajić.

Pored toga, on je naglasio da je problem svih država Balkana nepotpun proces tranzicije, odnosno činjenica da su mnoge države bivše Jugoslavije „zaglavljene“ između komunizma i socijalizma, nemajući jasan cilj i viziju kako žele naprijed.

Ponajviše zanimanja kod prisutnih izazvalo je obraćanje Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naprosto zbog činjenice da je upravo njegovo ministarstvo ponajviše nadležno za goruća pitanja i probleme bh. privrednika.

"Ako bi svakog privrednika upitali šta su najveća očekivanja od države, mislim da bi svaki kazao da nam treba stabilno društvo i predvidivost na duge staze. Toga, nažalost nemamo", istakao je Šarović.

On je kazao da najveću trgovinsku saradnju naša zemlja ima sa Njemačkom, Srbijom i Hrvatskom, ali i da bi udio naše zemlje u izvozu trebao biti mnogo veći od sadašnjeg stanja. Istakao je i da veliku šansu vidi u fondovima Evropske unije, kao i da očekuje, ukoliko se bude kvalitetno radilo, da bi do kraja godine BiH trebala dobiti kandidatski status.

Aldin Kuduzović, direktor poljoprivredne zadruge "Agrodar" iz Cazina, kazao je za Klix.ba da poljoprivrednici imaju mnoge probleme te da bi država odlučnije morala pristupiti njihovom rješavanju.

"Primjerice, šest godina čekamo na 'sortnu listu' novih hibrida. Iako su iz Federacije dali saglasnost, iz Republike Srpske imaju neke „svoje“ zahtjeve, pa na državnom nivou to još nije rješeno. Tako da smo praktično svakim danom na gubitku. I takve probleme treba iznositi vlastima", kaže Kuduzović.

Kemal Hrnjić, direktor kompanije Meggle BiH, kazao je da u regiji Balkana postoji pet Meggle kompanija, koje odlično sarađuju i postižu uspjehe, uprkos različitosti među državama.

U ime domaćina skupa, prisutnima se obratio i premijer USK Izudin Saračević, koji je predstavio kanton privrednicima i prezentirao njegove najveće šanse.

"Kada smo preuzeli vlast kazali smo da ćemo se potruditi da otvorimo naš kanton ostatku države i regiji i ovo je rezultat toga. Mi imamo 220 km granice sa EU, jako nam je blizu Zagreb, Ljubljana i ostali evropski gradovi i to su sve parametri koje moramo iskoristiti", kazao je Saračević.

Svetlana Cenić iz Biznis plusa kazala je da je namjera poslovnog foruma bila iznaći mogućnosti i premostiti prepreke u ostvarivanju kvalitetne regionalne saradnje, pružiti bh. privrednicima što konkretnije impute u korištenju predpristupnih fondova, te ukazati vlastima na krucijalne probleme privrede.