Privreda
2

Raskinut ugovor o koncesiji za izgradnju dviju hidroelektrana na Vrbasu

FENA
Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje dviju hidroelektrana u kanjonima rijeke Vrbas, koji je 2004. godine Vlada RS potpisala sa firmom HES Vrbas, je raskinut.

"Nažalost, predstavnici Vlade RS se nisu udostojili da javnost obavijeste o ovom veoma važnom epilogu jednog 'kapitalnog' projekta od javnog interesa, kako su tada mnogobrojni predstavnici Vlade RS izjavljivali", ukazali su iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

Predstavnik tog centra Miodrag Dakić navodi da je Vlada RS dozvolila da javnost o raskidu ugovora sazna od advokatske firme koja predstavlja kompaniju HES Vrbas, pa su građani ostali uskraćeni za informacije o razlozima za raskidanje ugovora, te da li će Vlada RS možda iz budžeta morati platiti neku nadoknadu koncesionaru.

"To ne bi bio prvi put da građani RS plaćaju cijenu za greške korumpiranih i nesposobnih političara u Vladi RS, a da odgovornost za loše rezultate u pravilu ne snose oni koji su vrlo dobro plaćeni da rade u interesu građana", rekao je Dakić.

Deset godina je trebalo da ovaj ugovor o koncesiji bude raskinut, a koji je još 2005. postao neprovodiv, kada je pod pritiskom skoro 20.000 potpisa građana Banje Luke, Skupština Grada donijela odluku da se protivi potpisanom ugovoru o koncesiji.

Koalicija za zaštitu Vrbasa je još prije potpisivanja ugovora o koncesiji krajem 2004. godine, upozoravala Vladu RS da ugovor nije u interesu građana Banje Luke i Republike Srpske.

"Također, predlagali smo da bi prije potpisivanja ugovora trebalo napraviti ozbiljnu analizu korištenja potencijala rijeke Vrbas, koja bi osim energetskog aspekta, uzela u obzir pitanja turizma, vodosnabdijevanja, zaštite prirode i slično. Ukazivali smo i na to da je u postupku dodjele koncesije javnost bila potpuno isključena, a da je nekoliko zakona RS prekršeno", saopćeno je iz Centra.

U međuvremenu, Centar za životnu sredinu je pokušao da vlastima pokaže na koji način se može i treba odnositi prema resursima u kanjonu Vrbasa.

Zajedno sa stanovnicima Mjesne zajednice Krupa na Vrbasu smo 2009. godine izradili dokument Zelena agenda za Krupu na Vrbasu, u kojem smo definisali spisak aktivnosti koje bi bile korisne ili minimalno štetne za životnu sredinu, a lokalnoj zajednici bi donijele korist.

Centar za životnu sredinu je 2010. godine pokrenuo kampanju "Zaštitimo kanjon Vrbasa" koja je za cilj imala proglašenje ovog područja zaštićenim i njegovo održivo upravljanje.

Iz Centra za životu sredinu su pozvali Vladu RS da mnogo odgovornije pristupa ustupanju prirodnih bogatstava domaćim i stranim privatnim kompanijama.