Privreda
8

Radović: U protekle četiri godine vraćeno 19 pošiljki zaraženog krompira iz uvoza

FENA
Radenko Radović (Foto: FENA)
Radenko Radović (Foto: FENA)
Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Radenko Radović, upozorava da se mora nastaviti provedba Programa posebnog nadzora nad karantenskim štetnim organizmima u Bosni i Hercegovini, kako u narednim godinama ne bismo došli u situaciju da odluka o slobodnom izvozu merkantilnog krompira iz BiH u zemlje Europske unije bude ukinuta.

"Najznačajnije je da se Program provodi u kontinuitetu i narednih godina i to s povećanim brojem uzoraka. Za četiri godine provedbe programa posebnog nadzora u BiH je laboratorijski testirano ukupno 3.179 uzoraka, od čega 1.641 na prisustvo prstenaste i smeđe truleži, a 1.538 na prisustvo nematoda", izjavio je Radović za Fenu.

U ovom vremenskom razdoblju, kako ističe, vraćeno je 19 pošiljki merkantilnog krompira iz uvoza, od čega je 10 bilo zaraženo smeđom truleži, a devet nematodama. Pošiljke zaražene smeđom truleži (Ralstonia solanacearum) podrijetlom su bile iz Egipta (sedam) i Srbije (tri), a pošiljke zaražene nematodama iz Italije (četiri), Srbije (tri) i Njemačke (dvije).

"Od velikog je značaja da je od neovisnih eksperata potvrđeno da je u BiH u oblasti zdravlja bilja uspostavljen funkcionalan fitosanitarni sustav te da detaljan nadzor bude nastavljen", kazao je Radović ističući kako je odluka kojom se omogućava izvoz bh. krompira u EU kruna višegodišnjeg rada Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja i nadležnih organa i institucija entiteta i Brčko Distrikta.