Privreda
19

Radnici PK Šikulje i danas vrijedno radili na saniranju šteta od poplava

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radnici površinskog kopa Šikulje i danas su vrijedno radili na saniranju štete nastale nakon katastrofalih poplava - izjavio je Feni predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić.

U prostorijama Rudnika Šikulje u Lukavcu danas je održana vanredna sjednica predsjedništva tog sindikata na kojoj je analizirano aktuelno stanje u rudnicima uglja u Federaciji BiH sa posebnim osvrtom na stanje u Rudnicima "Kreka", tačnije u rudniku Šikulje.

Na Površinskom kopu Šikulje kod Lukavca vodena bujica je u potpunosti potopila proizvodni dio, a nanijete su i velike štete i svim drugim segmentima ovog privrednog društva.

Husić je podsjetio da ovaj rudnik prije tri dana posjetila Uprava Elektroprivrede BiH koju je predvodio generalni direktor Elvedin Grabovica.

"Stav Vlade Federacije BiH, Elektroprivrede BiH i Uprave zavisnog društva Rudnici uglja Kreka u Tuzli u potpunosti ispunjava očekivanja radnika rudnika Šikulje, tako da je budućnost ovog rudnika neupitna. Imamo jednu tešku situaciju sa kojom se moramo suočiti, ali učinit će se sve što je moguće da se u što kraćem vremenskom periodu sanira i da se radnici na lokalitetu rudnika Šikulje ponovo počnu baviti osnovnom djelatnošću, a to je eksploatacija uglja", dodao je Husić.

Po njegovim riječima, u jami se nalazi 25 do 30 miliona kubika vode i već su tri pumpna postrojenja instalirana i počelo se sa ispumpavanjem vode. U planu je da se pored toga instaliraju još tri do četiri dodatna pumpna postrojenja i ukoliko ne bude nekih nepredviđenih dešavanja a terenu, moglo bi se obezbjediti da se u roku 80 do 90 dana izvrši popuno ispumpavanje vode iz PK Šikulje.

Husić je kazao da gotovo 800 radnika čini nadljudske napore da se proizvodnja na Šikuljama ponovo pokrene.