Privreda
0

Radnici PD Butmir pred Vladom KS traže poticaje, ministar "nema kome da plati"

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Više desetaka radnika KJP Poljoprivredno dobro Butmir d.o.o. okupilo se danas pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo sa zahtjevom da im se isplate podsticaji za posljednji kvartal prošle i prvi kvartal ove godine.

Izvršna direktorica za proizvodnju PD Butmir Snježana Ljubunčić izjavila je kako im Vlada KS treba za ova dva kvartala isplatiti blizu 200.000 KM poticaja. "Svim drugim poljoprivrednicima su isplaćeni poticaji za ova dva kvartala osim nama. Na taj način nam se ministar privrede KS Emir Hrenovica i Vlada KS svete jer nismo prihvatili odluku Skupštine KS o razrješenju starog Nadzornog odbora i direktora te postavljanju nove uprave, odnosno jer članovima novog NO i direktoru Amiru Karahasanoviću ne damo pristup u firmu", kazala je ona.

Poslovali u plusu

Dodala je kako je PD Butmir pod vodstvom smijenjenog direktora Mirsada Memiševića bio jedna od malobrojnih firmi u KS koja je poslovala u plusu. "Ministar Hrenovica tvrdi da preduzeće nema rukovodstvo te nema kome isplatiti poticaje, ali mi imamo još dva izvršna direktora, koji su verifikovani u sudu", kazala je Ljubunčić, dodajući kako će radnici pred zgradom Vlade KS protestovati svaki dan sve dok im poticaji ne budu isplaćeni.

"Bez isplaćenih poticaja mi ne možemo pokrenuti mehanizaciju i požnjeti kukuruz za 1.000 krava i junica na našoj farmi. Nakon smjene stare uprave i postavljanja nove te nakon ovakvog odnosa prema nama i neisplaćivanja zarađenih poticaja, jasno je da žele uništiti ovu firmu", kazali su nam Halima Zahiragić i Šerif Kurtović iz Sindikata PD Butmir.

Ministar Emir Hrenovica novinarima je kazao kako će sutra od 10 sati održati sastanak sa predstavnicima PD Butmir, koje je, kaže, i ranije pozivao na dogovor.

"Nije tačno da su ostalima isplaćeni poticaji za posljednji kvartal prošle i prvi kvartal ove godine, kada se još uvijek isplaćuju poticaji za prošlu godinu, a odluka o isplatama za ovu godinu još nema. Novac će PD-u Butmir biti isplaćen najvjerovatnije ove sedmice, i to 83.810 KM za posljednji kvartal prošle godine, ali je problem u tome što ja ne znam ko može upravljati tim novcem, jer je stari direktor smijenjen, a oni novom ne dozvoljavaju da uđe u firmu. Oni su uzeli pečate te je nova uprava napravila nove, ali ne mogu raditi jer im nije omogućen ulazak u firmu", kazao je Hrenovica.

Dva mjeseca bezvlašća

Dodaje kako je u firmi već dva mjeseca zbog toga bezvlašće, kao i da radnici trebaju protestovati pred Skupštinom KS, jer je ona postavila novu upravu.

"Starom je direktoru produžavan mandat 16 mjeseci, a nakon što mu je istekao on se treba povući. Skupština mu nije željela produžiti mandat i imenovala je novo rukovodstvo, a ovo što radnici i predstavnici sindikata sada rade nije legalno", kazao je Hrenovica.