Privreda
8

Radnici kovačnice ArcelorMittala ne žele na prinudno čekanje

Klix.ba
Zuhdija Kapetanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zuhdija Kapetanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kompanija ArcelorMittal Zenica danas je javnosti uputila saopštenje u kojem stoji da će 140 zaposlenih iz pogona kovačnice otići na čekanje jer je na tržištu slaba potražnja za kovanim proizvodima.

Glasnogovornica kompanije Dijana Božić-Srdanović danas je kazala kako je uslijed toga menadžment ArcelorMittala odlučio da pogon kovačnice trenutno stavi u stanje mirovanja, a u slučaju 140 zaposlenih iz tog pogona bit će primijenjena "adekvatna rješenja" sve do donošenja konačne odluke.

Nedugo nakon toga u ArcelorMittalu održan je sastanak sa predstavnicima kompanije i Sindikatom radnika, gdje se vodila rasprava o ovom pitanju.

Predsjednik Sindikata radnika AMZ Zuhdija Kapetanović u izjavi za Klix.ba je istakao da odluka korporacije još nije donesena.

"Danas smo održali sastanak i odmah da kažem odluka korporacije nije donesena, pa tako ni gašenje kovačnice nije definitivno. Uprava trenutno traži najbolji način da riješi problem i radnika i kovačnice, a više informacija će biti poznato 22. ili 23. maja, do kada će se razmatrati stavke sa današnjeg sastanka sa Upravom", kazao je Kapetanović.

"Što se tiče adekvatnih rješenja, vjerovatno su mislili na čekanje, no možda su i razmišljali o tehnološkom višku radnika kojeg Sindikat ne podržava. Rekli smo da ne želimo ni čekanje, a otpuštanje ne dolazi u obzir. Radnici žele da rade i kovačnica nudi kvalitetan materijal, tako da se nadam da će se do 22. maja donijeti neko razumno rješenje jer je riječ o 140 radnika", zaključio je Kapetanović.

Nakon održanog sastanka glasnogovornica ArcelorMittala je poručila da kompanija sve radi u dogovoru sa Sindikatom radnika.

"Upravo smo završili sastanak i razgovarali o problemu i mogućim rješenjima: Moram reći da se proizvodnja u kovačnici još uvijek odvija, ali mnogo manjim kapacitetom. Nadamo se da ćemo u narednom periodu pronaći riješenje koje odgovara svima", za Klix.ba potvrdila je Božić-Srdanović.