Privreda
70

Prvi udarac nove vlasti na gradnju autoputa: Uskoro povećanje cijena cestarine

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Od danas je izvjesno da će cijene cestarine u Federaciji Bosne i Hercegovine biti više zbog uključenja Autocesta FBiH u sistem PDV-a.

U Banjoj Luci je danas održan sastanak direktora Autocesta Federacije BiH Ensada Karića i direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mire Džakule, gdje je Kariću uručeno rješenje o upisu javnog preduzeća u registar poreskih obveznika po osnovu PDV-a.

"Nažalost, ovo će se najviše odraziti na krajnje korisnike jer PDV neko mora platiti. S obzirom na to da je određivanje cijena cestarine u nadležnosti Vlade Federacije BiH, mi ćemo rješenje uputiti nadležnom ministarstvu i Vladi da zauzmu zvanični stav, a tek onda ćemo imati više informacija za javnost", rekao je Karić za Klix.ba.

On je istakao da Autoceste Federacije BiH nikada nisu planirale poskupljenje i da je preduzeće generalno protiv povećanja cijena cestarine.

"Krajnji korisnici će tako imati u novoj cijeni sadržan i PDV. Rješenje uzima u obzir čitav mjesec april i mi smo od danas faktički u sistemu PDV-a, a cijene će se korigovati tek kada Vlada donese odluku usljed novih okolnosti", zaključio je Karić.

Ovaj potez nove državne vlasti odrazit će se i na gradnju, odnosno brzinu gradnje novih kilometara autoceste s obzirom na to da se dobit preduzeća raspoređivala na nove projekte.