Privreda
0

Protestuju aviokompanije u Izraelu

SRNA
Nekoliko stotina radnika izraelskih aviokompanija palilo je danas gume ispred kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, protiveći se ratifikaciji sporazuma "Otvoreno nebo" sa evropskim avioprevoznicima.

"Cilj sporazuma, koji smo odobrili danas, jeste smanjenje troškova letova. Na ovaj način želi se podstaći turizam", navodi se u saopštenju izraelskog premijera.

Netanyahu je istakao da ministri finansija i turizma imaju rok od 45 dana da odgovore na pitanja, koja su im postavljena tokom diskusije obavljene prije odobravanja Sporazuma.

Tri izraelske aviokompanije El Al, Arkia i Israir protiv su dogovora, koji treba danas da ratifikuje izraelska vlada, jer smatraju da će rezultirati otpuštanjem radnika.

"Sprovođenje dogovora Otvoreno nebo prouzrokovat će štetu civilnom aviosaobraćaju u Izraelu", navodi se u pismu sindikata izraelskom premijeru.

Osoblje El Ala, Arkija i Izsraira obustavili su rano jutros rad, ali nisu saopštili koliko dugo će prekid trajati.

Po dolasku ministara na sastanak vlade, više od 500 nezadovoljnih demonstranata probilo je sigurnosne ograde, nastojeći da blokiraju put do Netanyahuove kancelarije. Tom prilikom je osam osoba uhapšeno.

Francuska novinska agencija AFP javila je da je zapaljeno nekoliko guma i da su izbili sukobi između policije i demonstranata.

U martu 2012. godine Izrael i EU potpisali su sporazum "Otvoreno nebo" s ciljem otvaranja i integracije tržišta.

Sporazumom se smanjuju ograničenja za evropske prevoznike da koriste izraelski vazdušni prostor, čime će se pojačati konkurencija.