Privreda
0

Proljetna sjetva zavisi od podsticaja

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac smatra da predstojeća proljetna sjetva direktno zavisi od isplate podsticaja.

Usorac je rekao Srni da nisu ispunjena obećanja o isplati zaostalih dugovanja, te da će proljetna sjetva biti dovedena u pitanje ako u narednih desetak dana ne bude isplate.

"Obećane su isplate sedmično, a nije tako. Poljoprivrednicima se duguju podsticaji za prošlu godinu u iznosu većem od 20 miliona KM i za prva dva mjeseca ove godine više od 10 miliona KM", naveo je Usorac.

Govoreći o Nacrtu pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu, koji je u javnoj raspravi, Usorac ističe da je neosnovana tvrdnja da su mljekari povlašteni jer im se podsticajima samo vraća dio koji ulažu kroz sistem PDV-a.

"O tome da nismo povlašteni govori i činjenica da smo prošle godine izgubili 2.000 od ukupno 6.500 proizvođača", rekao je on.

Usorac ističe da situacija nije bolja ni u ostalim oblastima poljoprivrede, pogotovo u svinjogojstvu.

"Kada uzgajivači svinja traže da se sredstva kojima se plaća cijepljenje svinja od 1,2 miliona KM usmjere na podsticaje, a da uzgajivači sami plaćaju cijepljenje, ne nailaze na razumijevanje. Prošle godine cijepili smo 390.000 svinja, a na tržištu prodali 30.000. Ti podaci se ne slažu", kaže on.

Usorac navodi da su ovi i drugi prigovori upućeni resornom ministarstvu i da poljoprivrednici neće odustati od zahtjeva.