Privreda
23

Proglašeni pobjednici gastronomskog festivala "Bosanski dukat"

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Udruženje gastronoma "Gastro kutak" organizirao je 2. International Sarajevo Gastronomy Festival "Bosanski dukat" koji je održan u Sarajevu.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Na manifestaciju su došli učesnici iz 15 zemalja između ostalih iz Italije, Poljske, Turske, Ukrajine, Slovenije, Austrije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Rumunije Takmičenje kuhara je održano u dvije kuharske kategorije, a to su kuhanje vegetarijanskog jela i serviranje jela od goveđeg filea, a u završnici Festivala je organizirano finale na kojem su pripremana dva jela i desert.

U "A" kategoriji zlato su odnijeli Ozana Budei iz Rumunije, Boštjan Kovačić iz Slovenije, Daniele Valmarin iz Italije, Zdravko Krnjajić iz Slovenije te Dragan Šljivić iz BiH. U "B" kategoriji zlatna medalja pripala je Andrei Liviu Mihailescu iz Rumunije, Boštjan Kovačić iz Slovenije, Tetiana Afanasieva iz Ukrajine, Marko Marković iz Crne Gore i Daniele Valmarin iz Italije. Najbolji u finalu "Bosanski kup" bio je Andrei Liviu Mihailescu iz Rumunije, na drugom mjestu Daniele Valmarin iz Italije, a treće mjesto pripalo je Boštjanu Kovačiću iz Slovenije.

Novitet ove godine u odnosu na prošlogodišnji festival je i takmičenje barmena koji su pravili koktele u dvije kategorije prema svjetskim standardima.

U prvom dijelu takmičenja u klasičnoj miksologiji prvo mjesto pripalo je Antoniji Jukić iz Hrvatske, drugo mjesto Lukaszu Radziulewicz iz Poljeske, treće mjesto Nicole Kotu iz Poljske te četvrto Amini Habibović iz BiH.

U drugom dijelu takmičenja slobodni stil FLAIR, prvo mjesto zauzeo je Karlo Damijanić iz Hrvatske, drugo Mario Majčan iz Hrvatske, a treće Marko Benković iz Hrvatske.

U sklopu manifestacije održana je i promocije vinske ceste Hercegovine "Put Vina" gdje su posjetioci imali priliku degustirati vina brojnih vinara iz BiH. Također, posjetioci su imali priliku uživati i u gastro ponudi pekarske, mliječne, mesne i slastičarske industrije. Festival je posjetilo preko 2000 posjetilaca, saopćili su organizatori.