Privreda
8

Problemi izvoza i plasmana kornišona u EU: Ugrožena sezona i egzistencija 7.000 porodica

Klix.ba
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo
Usljed problema nastalih zbog enormnog uzgoja krastavca kornišona na cijelom teritoriju Evropske unije (EU), došlo je do otežanog izvoza i plasmana kornišona iz Bosne i Hercegovine na evropsko tržište. Zbog ovoga, domaće firme i zadruge koje vrše otkup kornišona od poljoprivrednika su u izuzetno teškoj situaciji te svakodnevno propadaju velike količine kornišona.

Domaće firme Agrona, Agrodar i Bašo su nastavile s otkupom kornišona, kako se ne bi ugrozila sezona uzgoja kornišona, a domaći poljoprivrednici zaštitili. Ali, ukoliko ne dođe do rješenja i pomoći države, kompletan uzgoj kornišona može biti ugrožen, a 30.000 ljudi u BiH ostati bez posla.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo ističe da od uzgoja kornišona živi blizu 7.000 porodica u BiH te da je riječ o perspektivnom, dugoročnom zanimanju bez ikakvih finansijskih ulaganja, a s dobrom zaradom.

"Nekoliko je domaćih firmi koje vrše otkup kornišona od svojih kooperanata. Najveći domaći otkupljivači su firma Agrona sa više od 2.200 kooperanata, zatim Bašo, AgroDar, ZZ Gračanka i još nekoliko firmi i zadruga. Oni još uvijek otkupljuju sirovinu od svojih kooperanata, ali je problem nastao nakon što su evropski otkupljivači otežali otkup iz BiH, jer primarno otkupljuju od svojih domaćih proizvođača. S druge strane naša država nije stala u zaštitu domaćih firmi i poljoprivrednika, te je cijeli uzgoj kornišona u BiH ugrožen", rekao je Bićo, saopćeno je iz marketinške agencije Pricha.

Prema njegovim riječima, poljoprivreda u BiH stagnira, ne poduzimaju se konkretne mjere, a potencijali su veliki. Malo finansijskih sredstava se izdvaja za ovaj sektor koji može biti jedan od stubova razvoja bh. privrede. Bićo ističe kako je milion hektara zemljišta koje se obrađivalo u prijeratnom periodu, danas neiskorišteno i ne obrađuje se.

"Stav poljoprivrednika i Udruženja je da se proizvodnja kornišona mora održati. Iz godine u godinu sve je veći broj poljoprivrednika koji se bave uzgojem ove kulture, a uzgoj kornišona uz maline je sve perspektivniji. Problem su i investicije bh. dijaspore, a konkretno je primjer firma Agrona, članica Adriatic Group koja može biti kičma razvoja bh. poljoprivrede. Ukoliko se ne pokaže spremnost države i nadležnih organa da podrže ovakve projekte, onda možemo očekivati i obustavu daljnjih investicija bh. dijaspore", dodaje Bićo.

Navodi kako postoji samo jedno rješenje, a to je da se uključe država i nadležna ministarstva te da zaštite blizu 7.000 radnih mjesta.

"Toliko radnih mjesta nema ni jedna firma u BiH. Država mora uvrstiti poticaje prema otkupljivačima i zaštititi domaće firme i domaću proizvodnju. Ukoliko država ne nađe rješenje, u pitanju dolazi egzistencija 7.000 porodica koja može biti ugrožena, a sezona propasti", kažu na kraju razgovora Nedžad Bićo.

Perspektivni uzgoj kornišona u BiH može biti ugrožen i neke domaće firme mogu prestati s radom. U slučaju da država ne stane iz projekta uzgoja kornišona, moguće je očekivati i da će poljoprivrednici, a izaći na ulicu i tražiti svoja prava.