Privreda
3

Privredna komora: Od 21 grane prerađivačke industrije u KS-u samo sedam bilježi rast

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Događaji iz prethodnih godina definitivno ne ulivaju osnov za optimizam niti nagovještavaju neke pozitivne promjene u pravcu poboljšanja ambijenta i uvjeta u kojima privreda posluje. Ništa značajnije se nije desilo, odnosno nijedna ozbiljna reforma nije usvojena, rekao je danas sekretar Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović na konferenciji za medije.

Kako ističe, prema prvim statističkim podacima za 2015. godinu kojima raspolaže Privredna komora Kantona Sarajevo pozitivni trendovi vidljivi su u trgovini, turizmu i vanjskoj trgovini, ali je istovremeno nastavljen trend pada broja zaposlenih, što je gorući problem bh. ekonomije posljednjih nekoliko godina.

Upravo iz tog razloga PKKS vlastima predlaže slijedeće mjere, a to je: donijeti novu razvojnu strategiju na nivou države, entiteta, kantona i regija, pokrenuti reforme u oblasti poreza i doprinosa i hitno rasteretiti privredu od raznih fiskalnih i parafiskalnih opterećenja te uspostaviti veći stepen političke stabilnosti i pravne sigurnosti.

"U januaru 2015. obim industrijske proizvodnje u Kantonu Sarajevo bio je za 7,3 posto manji od prosječnog obima proizvodnje iz 2014. godine. Istovremeno je u Federaciji BiH došlo do smanjenja obima industrijske proizvodnje za 3,3 posto.U posmatranom periodu došlo je do pada proizvodnje u prerađivačkoj industriji u Kantonu Sarajevo za 19,8 posto u odnosu na prosjek 2014., dok je na na nivou Federacije BiH prerađivačka industrija zabilježila pad obima proizvodnje od 8,9 posto. Dakle, od 21 grane prerađivačke industrije Kantona Sarajevo, u januaru 2015. u odnosu na prosjek 2014., sedam grana zabilježilo je rast proizvodnje, dok je preostalih četrnaest grana ostvarilo manji nivo proizvodnje", rekao je Mahmutović.

Također, naglasio je da je obim vanjskotrgovinske razmjene Kantona Sarajevo u januaru 2015. bio za 4,7 posto manji u odnosu na isti mjesec 2014. godine.

Mahmutović smatra da 2015. u svakom slučaju treba iskoristiti da se donesu odgovarajuće strategije i odgovarajuće reforme da bi se krenulo u oporavak privrede. Ovdje se prije svega misli da se donesu strategije određenih djelatnosti za koje se smatra da bi im trebalo dati prioritet, kao što je industrija, građevinarstvo, turizam itd. i da se na taj način stvore uvjeti da bi se već 2016. godine krenulo u oporavak privrede.

"Najveći problemi su u oblasti opterećenja privrede, likvidnosti i dotoka investicija pa se zbog toga ove oblasti trebaju obuhvatiti reformama.Realni sektor i privrednici su preopterećeni raznim doprinosima koje uplaćuju kroz poreze i ostale namete i koji se ujedno neefikasno troše. Istovremeno, sve je više poreskih ovisnika, odnosno onih koji žive na račun izdvajanja poreznih obveznika, što dovodi do povećanja rashoda u budžetu i smanjenja njegove prihodovne strane, a takvo je stanje dugoročno neodrživo. Procjena je da u državi postoji oko 500 raznih oblika parafiskalnih nameta", kazao je Mahmutović.

Direktorica Centra za razvoj poduzetništva i evropske integracije PKKS Mubera Kadrić podsjetila je da je Komora dostavila vlastima određene mjere za poboljšanje privrednog ambijenta te da je zatražila od Vlade KS-a da se uključi u rad kantonalnog Ekonomsko-socijalnog vijeća.