Privreda
0

Privreda SAD-a rasla sporije od prognoza, ali najviše od 2007.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka privreda je u trećem tromjesečju ove godine zabilježila rast od 2,2 posto u odnosu na isti period lani, što je sporije od prognoza, ali najviše još od trećeg kvartala 2007., saopćilo je u utorak ministarstvo trgovine.

Analitičari su očekivali rast američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,8 posto, prenijele su agencije.

Oni ocjenjuju da je, najvjerojatnije, time i završena najgora gospodarska recesija od tridesetih godina prošlog stoljeća i da je rastom u trećem ovogodišnjem kvartalu okončan prethodni pad gospodarstva SAD-a koji je trajao puna četiri uzastopna tromjesečja.

Na manji rast BDP-a od planiranog su, kako se objašnjava, utjecale su slabe investicije u gospodarstvo i značajnija likvidacija zaliha.

Gospodarskom rastu pridonijeli su programi američke vlade, računajući tu i zamjenu po principu staro za novo, kao i porezne olakšice za ljude koji kupuju svoju prvu kuću.

Ostaje, međutim, pitanje da li će ovakvo gospodarsko oživljavanje da se održi i kada istekne vladina pomoć američkoj ekonomiji, objavio je Reuters.

Najnoviji podaci o većem prometu u maloprodaji, zatim o zalihama tvrtki i trgovinskom bilansu u SAD-u, povrh svega nagovještavaju da je gospodarski rast u posljednjem kvartalu 2009. još dobio na brzini.

Analitičari zato prognoziraju da će za razdoblje od oktobra do decembra ove godine američki BDP iskazati rast na razini od četiri do 4,5 posto.