Kemal Grebo
0

"Privreda KS-a ima ozbiljnih problema i zaostaje za privredom FBiH"

FENA
Kemal Grebo
Kemal Grebo
Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Kemal Grebo danas je izjavio da Kanton Sarajevo ima ozbiljnih problema u okviru tekućeg poslovanja i razvoja i da privredno zaostaje za Federacijom BiH i BiH.

Govoreći danas na konferenciji za novinare o privrednim kretanjima u Kantonu Sarajevo u periodu januar - novembar 2010. godine, Grebo je kazao da je industrijska proizvodnja u tom periodu u odnosu na isti period 2009. zabilježila pad od 1,5 posto, dok je u 11 mjeseci 2010. industrijska proizvodnja na nivou FBiH zabilježila rast od 3,4 posto.

On je predložio novoj Vladi Kantona Sarajevo da hitno "napravi inventuru stanja u Kantonu" te izradi strategiju u kojem pravcu dalje razvijati Kanton. Potrebna je, kako je rekao, dugoročna, ali i srednjoročna strategija razvoja.

Također je naglasio da podsticaj razvoja industrije u KS-u jedino može doprinijeti smanjenju nezaposlenosti.

Direktorica Centra za razvoj poduzetništva Privredne komore Kantona Sarajevo Mubera Kadrić istaknula je da je od 20 grana prerađivačke industrije u Kantonu Sarajevo u periodu januar - novembar 2010. njih osam ostvarilo rast, a prednjače proizvodnja namještaja, proizvodnja odjevnih predmeta te električnih mašina i aparata.

Najveći pad ostvarili su proizvodnja mašina i uređaja, zatim celuloze, papira i proizvoda od papira te proizvodnja ostalih proizvoda od nemetalnih minerala.

Ukupan izvoz KS-a u jedanaest mjeseci 2010. iznosio je 670 miliona KM i veći je za 9,29 posto u odnosu na isti period godinu ranije, dok je uvoz povećan za 0,5 posto i iznosio je 2,8 milijardi KM. Međutim, kako je kazala Kadrić, unatoč tome, nema naznaka izlaska iz krize.

Esad Ibišević, direktor Centra za evropske integracije i poslove s inozemstvom PKKS-a, kazao je da je KS u jedanaest mjeseci 2010. najznačajniju vanjskotrgovinsku saradnju imao s partnerima iz EU-a (46 posto) i da je taj procent opao u odnosu na raniji period, a zatim sa zemljama potpisnicama CEFTA Sporazuma (36,85 posto).

On je dodao da i dalje najveću prepreku povećanju izvoznih aktivnosti KS-a predstavljaju necarinske barijere, napomenuvši, između ostalog, kako naprimjer za uvoz voda u Hrvatsku, bez obzira na potpisani Sporazum CEFTA, neophodna je dozvola od hrvatskih vlasti.