Zabrinjavajuća situacija
0

Privreda BiH vraćena na nivo iz 2006. godine

Piše: A. Karadža
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Statistički podaci koje je prezentovala Agencija za statistiku BiH pokazali su da je ekonomija naše zemlje nastavila ovogodišnji pad u oblastima uvoza i izvoza. Izvoz iz naše zemlje manji je za 23,8 posto u odnosu na isti period prošle godine, a uvoz je smanjen za 25,3 posto. To je rezultiralo pokrivenošću uvoza izvozom od svega 42,8 posto.

Kako je za naš portal rekao Milan Lovrić, potpredsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH, podaci samo potvrđuju da se ne dešava ništa novo.

"Idalje je visok pad uvoza i izvoza. Nešto veća pokrivenost uvoza izvozom posljedica je većeg pada uvoza", rekao je Lovrić za Sarajevo-x.

On je dodao da je ovi podaci pokazuju da se ukupna privredna djelatnost kada se radi o vanjsko-trgovinskoj razmjeni odvija na nivou iz 2006. godine što je zaista zabrinjavajuće.

Govoreći o razlozima ovakvog stanja koji sugerišu generalno lošu ekonomsku situaciju u BiH, Lovrić je istakao dva ključna problema.

"Ovo je posljedica unutrašnjih slabosti, ali i dodatnog utjecaja krize koja je u našoj zemlji pogodila sektore koji su bili u najvećoj i najintenzivnijoj komunikaciji sa vanjskim tržištem", izjavio je Lovrić za naš portal.

S obzirom na ovakvo stanje privrede u našoj zemlji u prvoj polovini 2009. godini predviđanja za ostatak godine nisu ništa optimističnija.

"To može da projekcira ukupnu privrednu situaciju u BiH za ovu godinu koja će sigurno zadržati ovakav odnos. Ovi pokazatelji će i na kraju godine ostati na ovim iznosima i biće manji nego prethodne godine što je zabrinjavajuće u svakom slučaju", rekao je Lovrić.

Na pitanje da li se nešto može promijeniti u toku ove godine Lovrić je odgovorio da je sada već kasno jer je počela ljetna sezona te sezona godišnjih odmora i premalo je vremena da se dese promjene.

"Ova godina je godina koja je drastično pogodila ekonomiju BiH. Već sada bi bilo dobro da se počnu raditi neke stvari kako bi 2010. godina bila godina oporavka", rekao je Lovrić u razgovoru za naš portal.

Sve ključne stavke koje su važne za privredu BiH su u značajnom padu i podatak da nemamo dovoljno potrebe za uvoznim proizvodima pokazuje da je privreda BiH u stagnaciji.

"Već sada treba poraditi na tome da se naredna godina iskoristi za oporavljanje, a to je jedino moguće uz podršku države privredi, a posebno njenom izvoznom dijelu", zaključio je Lovrić.