Privreda
10

Prijavilo se 12 kompanija: HE Vranduk žele graditi kompanije iz Italije, Turske, Španije, Austrije, Kine...

Klix.ba
Vranduk
Vranduk
Dvanaest kompanija iskazalo je interes za izgradnju Hidroelektrane (HE) Vranduk, prioritetnog hidroenergetskog objekta Elektroprivrede BiH, saopćeno je danas iz te kompanije.

Interes su tako iskazale kompanije i konzorciji iz Italije, Turske, Španije, Rumunije, Austrije, Hrvatske, Kine, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Procedura otvaranja prijava (aplikacija) na Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE "Vranduk" obavljeno je 29. aprila 2014. godine u JP Elektroprivreda BiH. Pretkvalifikacionu dokumentaciju otkupilo je 56 kompanija.

Prijave na Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju, dostavili su:

  1. Cooperativa Muratori & Cementisti - C.M.C. DI RAVENNA - Italija

  2. Garanti Koza Inşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. -Turska

  3. Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S. - Turska

  1. Consortium - RIKO D.O.O. - Slovenija i EURO ASFALT D.O.O SARAJEVO - BiH, Lead Partner RIKO D.O.O.

  2. S.C. HIDROCONSTRUCTIA S.A. - Rumunija

  3. JV STRABAG AG / Končar inžinjering za energetiku i transport, Lead Partner Strabag AG – Austrija i Hrvatska

  4. China International Water & Electric Corp. - Kina

  5. JV of Abeinsa Ingenieria y Construction Industrial SA , Teyma, Gestion de Contratos de Construccion e Ingenieria, S.A. and NTF IN SAAT TICARET LIMITED SIRKETI, Lead Partner Abeinsa Ingenieria y Construction Industrial SA – Španija i Turska

  6. POWERCHINA LIMITED - Kina

  1. CENGİZ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. – Turska

  2. DONGFANG ELECTRIC CORPORATION LIMITED - Kina

  3. TELLHOW SCI-TECH CO., LTD - Kina

U okviru priprema za početak izgradnje, Elektroprivreda BiH, uporedo s provedbom međunarodnog javnog poziva za pretkvalifikaciju, obavlja pripremne i istražne radove na lokaciji hidroelektrane i sprovodi drugu fazu eksproprijacije nekretnina, što se finansira sredstvima kompanije.

U narednoj fazi postupka, dodaju iz EP BiH, biće izvršena evaluacija dostavljenih prijava. Kompanijama i konzorcijima koji budu zadovoljili kriterije međunarodnog javnog poziva biće upućen poziv za dostavu ponuda.

Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE Vranduk realizuje se prema procedurama nabavke međunarodnih finansijskih institucija, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, koje izgradnju Hidroelektrane kreditiraju u iznosu 63,5 miliona Eura.

Uz opšte kriterije Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, kompanije moraju ispuniti i kriterije koje nalaže specifičnost projekta izgradnje HE Vranduk.

"Ključni kriteriji su da je kompanija u posljednih pet godina ostvarila prihod od 40 miliona eura na poslovima izgradnje hidrokapaciteta karakteristika kao što je HE ¨Vranduk¨, odgovarajući stručni kadar i oprema, finansijska stabilnost i pravni kredibilitet", saopćeno je iz EP BiH.

HE Vranduk je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE Vranduk iznosiće oko 20 MW, dok je predviđena godišnja proizvodnja 96,38 GWh.