Privreda
2

Prekinuta sjednica Skupštine dioničara FDS-a

FENA
Sjednica Skupštine dioničara Fabrike duhana Sarajevo koja se održavala danas u Sarajevu prekinuta je nakon što je obavljeno glasanje za izbor članova novog Nadzornog odbora te kompanije.

Sjednica je prekinuta zbog različitog tumačenja rezultata glasanja za članove novog Nadzornog odbora.

Direktor Fabrike duhana Sarajevo Edin Mulahasanović izjavio je da predstavnici Vlade FBiH nisu bili zadovoljni rezultatima glasanja za članove novog NO nakon čega je predsjedavajući Skupštine Žarko Karačić, opunomoćenik Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva odnosno Vlade FBiH, svojevoljno prekinuo sjednicu.

On tvrdi da su predstavnici Vlade FBiH bili nezadovoljni jer nije izabran kandidat za kojeg su oni očekivali da bude izabran.

"Glasanjem su u NO izabrana tri člana u ime malih dioničara i zaposlenika FDS-a, Šefko Kurtović, Mirsad Turković i Kemal Begtešević, te dva u ime Vlade FBiH Ivica Knezović i Amir Pašalić. Ako mali dioničari imaju 60,09 posto kapitala a Vlada 39,91 posto sasvim je logično, što se i pokazalo, da tri člana NO budu u ime malih dioničara i zaposlenika FDS-a, a dva ispred Vlade", rekao je Mulahasanović.

On je naglasio da, iako je jedan od izabranih članova NO dobio oko 14 hiljada glasova prisutnih dionica a predstavnik Vlade koji nije izabran je dobio više od 900 hiljada, Zakon o upravljanju dioničkim društvima i Statut FDS-a propisuju da jedan član NO mora biti predstavnik zaposlenika, te da on tu ne vidi nikakav problem.

Jasmin Jaganjac, član dosadašnjeg NO koji na glasanju nije izabran u novi, rekao je da je sjednica prekinuta nakon što su saopćeni rezultati glasanja po kojim su tri predstavnika državnog kapitala imala dovoljan broj glasova - po 954.177, kao i dva predstavnika malih dioničara.

"Onda su oni, pozivajući se na Statut, na moje mjesto pokušali 'ugurati' čovjeka koji je dobio svega 14 hiljada glasova u odnosu na mojih skoro milion. To je apsurd jer su zastupljeni i mali dioničari od kojih je jedan, Misad Turković, iz FDS-a. Sjednica je prekinuta na zahtjev premijera Nermina Nikšića i mi ćemo tražiti pravni lijek, a novog Nadzornog odbora nema", tvrdi Jaganjac.

Prema njegovim riječima, neće biti prodaje Fabrike duhana Sarajevo a isto je rekao i premijer Nikšić.

"Očigledno im smetam jer sam upozoravao na nepravilnosti u poslovanju. Takvim poslovanjem gube svi dioničari, smiješno je da se dijeli dividenda 3,5 KM a prihod FDS-a je oko 350 miliona KM godišnje", istakao je Jaganjac.

Potvrdio je i da bi novi NO, da su u njega izabrana tri predstavnika Vlade, tražio smjenu direktora Mulahasanovića jer su već podnesene krivične prijave za oko 80 miliona KM, čime se još bavi Finansijska policija.

U dijelu sjednice koji je prethodio glasanju za članove Nadzornog odbora odbijen je godišnji finansijski izvještaj o poslovanju FDS-a za 2012., sa izvještajem nezavisnog revizora, Odbora za reviziju i Nadzornog odbora, kao i odluka o raspodjeli dobiti.

Skupština je donijela odluku o isplati dividende od 3,5 KM po dionici, ali nije usvojen plan poslovanja FDS-a za 2013., niti je izabran vanjski revizor.

Također, odbijena je odluka o formiranju Supsidijarnog društva za upravljanje hotelom Aura u Srebrenici i odobravanje statuta Supsidijarnog društva, kao i odluka o dokapitalizaciji Supsidijarnog društva FDS doo Beograd.