Privreda
0

Pregovori o Mercatoru nastavljaju se iduće sedmice

FENA
Pregovori Agrokora, Mercatorovih većinskih vlasnika i banaka održani u četvrtak i petak u Beču za sada nisu dali rezultata, a nastavit će se iduće sedmice, navode u subotu slovenski mediji.

Ljubljansko Delo i slovenski radio navode da pregovore s jedne strane prati "konstruktivna atmosfera" koja daje slutiti da bi pregovori mogli biti uspješno finalizirani, ali da su s druge strane sve češće prisutna i mišljenja da bi posao mogao propasti.

U Beču su za zajedničkim stolom sjedili predsjednik Agrokora Ivica Todorić, predstavnici šest banaka vjerovnica Mercatora, te predstavnici prodajnog konzorcija koji ima više od pola Mercatorovih dionica, a nikakvih izjava ili priopćenja nakon sastanka nije bilo, navodi Delo.

Todorić je, navode slovenski mediji, na sastanku iznio obje već poznate ponude - prvu po kojoj bi bez dokapitalizacije za dionicu Mercatora platio 120 eura, te drugu po kojoj bi cijena po dionici bila 80 eura, uz dodatni 225 miliona eura tešku dokapitalizaciju, od čega bi korist imale banke vjerovnice.

Učesnici sastanka navodno su pokazali spremnost za traženje kompromisnog rješenja, pa i o prodajnoj cijeni dionice, ali o brojkama nisu željeli govoriti, navodi Delo.