Privreda
11

Predstavljene inovacije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

FENA
U okviru PACINNO projekta (Platforma za trans-akademsku saradnju u oblasti inovacija) danas je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu sedam inovatora predstavilo svoje ideje domaćim i stranim investitorima.

"Od sedam inovatora danas ćemo odabrati dva projekta odnosno inovatora, koji će dobiti mogućnost učešća na inovativnoj konferenciji na Krfu u Grčkoj. Na taj način podstićemo inovativne ideje i pokušavamo da stvorimo platformu inovatorima da realiziraju svoje ideje", rekao je za Agenciju Fena Muris Čičić rukovodilac projekta ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Inovatori se, kaže, najviše zanimaju za informacione tehnologije te često predstavljaju razne vrste aplikacija, kao i projekte iz ekonomije i zaštite okoliša.

Ovom prilikom inovator Enes Hodžić predstavio je projekt protočne elektrane za spore rijeke.

"Ovaj projekt sam patentirao 2010. godine, a izlažući ga na konferencijama širom svijeta dobio sam deset medalja, od čega je pet zlatnih. Ekonomski stručnjaci su procijenili moj projekt ekološki prihvatljiv zato što nema pregrađivanja vodotoka da bi se proizvodila ista količina električne energije", kazao je za Fenu Hodžić.

Izrazio je nadu da će danas ako ne domaći onda bar strani inovatori prepoznati značaj projekta protočne elektrane za spore rijeke za koji je potrebno oko 250.000 eura.

PACCINO projekt je jedan od strateških IPA Jadranskog prekograničnog programa koji je počeo u novembru 2013., a traje do marta 2016. godine.

Projekt realizuju Ekonomski fakultet u Sarajevu sa partnerima Univerzitet u Trsstu, COBIK centar iz Slovenije, Medicinski fakultet Univerziteta u Rijeci, Institut Mihajlo Pupin, Ekonomski faklultet u Podgorici, Univerzitet u tirani te Jonski Univerzitet.

Ukupna vrijednost projekta je 5.865.690 eura.