Privreda
0

Predstavljena četvrta faza projekta ekonomske obnove regije Srebrenica

FENA
Srebrenica (Foto: SRNA)
Srebrenica (Foto: SRNA)
Četvrta faza projekta prvenstveno ekonomske obnove regije Srebrenica, koji Vlada Holandije finansijski pomaže s 3,5 miliona eura, predstavljena je danas u Banjoj Luci.

Ovaj projekt u svim fazama posebno je usmjeren na integraciju povratnika u ekonomski i javni život regije Srebrenica, a korist će imati svi građani kroz rekonstrukciju ruralnih puteva, sistema za snabdijevanje vode, elektro-sektora, javnih zgrada i smještaja.

Specifični cilj projekta je dalje istraživanje prilika za održivi ekonomski razvoj, stvaranje novih radnih mjesta i prihoda u regiji Srebrenica.

Četvrta faza ima tri glavna cilja i to podršku investicijama ka industrijskom rastu, zatim dalji razvoj i jačanje poljoprivrednog sektora i održivo poslovanje među akterima javnog i privatnog sektora.

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Jurriaan Kraak je napomenuo da sve ovo neće biti dovoljno, ukoliko politička klima nije na zadovoljavajućem nivou.

Pozvao je stoga sve vlasti u BiH da se brinu o potrebama svih građana, u skladu s potrebnim kriterijama, a ne u okviru etničkih i političkih linija.

Vlada njegove zemlje, zajedno s drugim donatorima prepoznala je važnost ovog projekta, koji je obuhvatio tri općine, Srebrenica, Milići i Bratunac, kroz tri faze u periodu od 2005. do 2013. godine.

"Holandija je bila donator s doprinosom koji je iznosio 24 miliona eura, a naš partner u provođenju ovog projekta bio je UNDP-a u Bosni i Hercegovini", kazao je ambasador Kraak i naveo da je Vlada Holadije, zajedno s drugim donatorima to uvidjela kao svoju odgovornost kako bi dali Srebrenici, kako je naveo, drugu šansu za bolji život.

"Holandija je kroz ovaj projekt obnove Srebrenice ohrabrila ne samo održiv proces povratka, rehebilitacijom porušene infrastrukture, nego i kroz podršku ekonomskoj održivosti", naveo je holandski ambasador u BiH.

Aktivnosti ekonomskog razvoja su, kaže, obuhvatile 6.000 ljudi, a najznačanija podrška pružena je poljoprivrednom sektoru.

Ambasador Holandije je napomenuo i da su lokalne zajednice, privatni sektor i poljoprivrednici spremni da zajedno udruže 3,7 miliona KM kako bi podržali lokalni ekonomski razvoj te regije u sljedeće tri godine.

I rezidentni predstavnik UNDP-a u Bosni i Hercegovini Yuri Afanasiev je rekao da su dobri rezultati mogući u BiH, što pokazuju podaci o onome što je urađeno kroz prethodne tri faze ovog projekta.

"Partnerski odnosi koje smo uspostavili s općinama i vladom počinju da funkcioniraju", rekao je Afanasiev.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić je kazao da će se kroz projekt identificirati mogući pravci razvoja regije Srebrenice, te da lokalne institucije i stanovništvo prepoznaju šanse za razvoj, kao i da im se pomogne kroz donatorska sredstva.

Obećao je i podršku vlada entiteta te konstatirao da je ovo dobar put realizacije projekta.

"Izražavamo uvjerenje da vrijeme koje dolazi treba da bude ispunjeno sa snažnijom podrškom razvoja ove regije, ali ne samo te regije, već i drugih nerazvijenih područja", rekao je Mirjanić i dodao da je Vlada RS-a u posljednje tri godine izdvojila više od 1,5 miliona eura za integralni razvoj Srebrenice, Milića i Bratunca.

Prezentaciji projekta, koji će trajati 37 mjeseci, do kraja 2016. godine, danas su prisustvovali i predstavnici općina Srebrenice, Bratunca i Milića.