Privreda
55

Powell: Takse Sarajevskog aerodroma previsoke za Wizz Air

FENA
S Međunarodnim aerodromom Sarajevo već duže vrijeme vodimo pregovore, međutim, problem je u visokim cijenama aerodromskih taksi, koje bi trebale biti spuštene, kazao je danas finansijski direktor niskotarifne aviokompanije Wizz Air Mike Powell na videokonferenciji u Sarajevu.

Powell smatra da u Bosni i Hercegovini postoji potreba za niskobudžetnim letovima. S tim u vezi podsjeća da Wizz Air već izvjesno vrijeme uspješno posluje u Tuzli, te je izrazio nadu da će tako nastaviti i u ostalim gradovima i u BiH koji imaju aerodrome.

"Trenutno vodimo pregovore s aerodromima u BiH, između ostalih, i sa sarajevskim", kazao je Powell, dodajući da se nada da će postići dogovore i odgovoriti potrebama putnika iz BiH.

Također je najavio otvaranje baze Wizz Aira u Tuzli u ljeto ove godine, što znači da će na aerodromu u Tuzli konstantno biti baziran jedan avion s posadom iz BiH.

Kako kaže, Wizz Air je aviokompanija koja se u posljednje vrijeme najbrže razvija, a razlog tome je to što su njihove cijene "veoma konkurentne."

"Osim toga, našim putnicima pružamo mogućnost da sami biraju usluge i ne naplaćujemo nešto što ne žele", istakao je Powell i dodao da na taj način stimuliraju tržište i podstiču putnike da radije lete s njima, umjesto s drugim aviokompanijama.

Wizz Air je najveća istočnoevropska niskotarifna aviokompanija. Sjedište grupacije nalazi se u Vecsesu u Mađarskoj. Grupaciju Wizzair čine dvije aviokompanije: Wizz Air Mađarska i Wizz Air Ukrajina.

Inače, Wizz Air leti do više od 60 gradova u Evropi i ima 16 baza u kojima se nalaze stacionirani avioni koji obavljaju redovan saobraćaj s baznih aerodroma.