Privreda
5

Potpisani ugovori za 2,34 miliona KM poticaja za preduzeća u FBiH

Klix.ba
Sanjin Halimović
Sanjin Halimović
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović danas je u sjedištu Ministarstva u Mostaru potpisao ugovore o dodjeli grant poticajnih finansijskih sredstava u vrijednosti od 2.340.000 KM.

Potpisanim ugovorima je dodijeljen dio poticajnih finansijskih sredstva (2,34 od ukupno 5,67 miliona KM) koja su u 2014. godini planirana za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i obrta, odnosno razvoj poduzetništava na području Federacije BiH kao i nova upošljavanja.

Poticajna sredstva odobrena su za subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, tehničko usklađivanje (uvođenje standarda), obrazovne institucije, projekte koje finansiraju inozemni donatori, tradicionalnih i starih obrta, inovatore, udruženja i komorame, stipendiranje učenika koji se obrazuju za tradicionalne i stare obrte i za promociju poduzetništva kroz organiziranje sajmova, okruglih stolova, konferecija...

"Ovim poticajima nastojimo pomoći u razvoju povoljnijeg poslovnog okruženja kroz direktnu pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima i njihovom razvoju i opstanku kako bi sačuvali postojeća i osigurali nova radna mjesta. Nadamo se da će ova sredstva biti veća u narednim godinama i tako pomoći opstanku i razvoju poduzeća u Federaciji BiH", rekao je ministar Halimović.

Ova sredstva odobrena su za 297 pravnih i 9 fizičkih osoba s područja Federacije, a najviše (920.000 KM) izdvojeno je za subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, a 1,42 miliona KM podijeljen je na sljedeće projekte:

  • poticaji inovatorima-pojedincima za razvoj inovacija i dovođenje do proizvoda,

  • stipendiranje učenika koji se obrazuju za tradicionalne i stare obrte čiji je cilj unapređenje stručnog obrazovanja stipendiranjem učenika koji se obrazuju za djelatnosti tradicionalnih i starih obrta, stimuliranje svršenih osnovaca da se nastave obrazovati za djelatnosti tradicionalnih i starih obrta.

  • poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama u iznosu od za razvoj i afirmaciju poduzetništva i obrta, interesno umrežavanje i organizirano zastupanje interesa poduzetnika i obrtnika,

  • tehničko usklađivanje s ciljem povećanje konkurentnosti subjekata male privrede zasnovanih na znanju; uvođenje ISO i HACCP standarda; osiguranje CE znaka za proizvode iz Federacije BiH,

  • poticaji tradicionalnim i starim obrtima za očuvanje obrtničke tradicije i kulturnog i historijskog nasljeđa.

  • subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite s ciljem opstanka subjekata male privrede koji koriste kredite kod komercijalnih banaka, kroz pomoć u sufinansiranju do 50 posto godišnjeg iznosa kamata,

  • Potpora za promociju poduzetništva za organiziranje sajmova i sajamskih aktivnosti, okruglih stolova, konferencija, seminara, takmičenja, izdavanje publikacija, brošura, edukacija o samozapošljavanju mladih, žena i invalida, samohranih majki i očeva, sajmova, kao i njihove promocije.

Navedena sredstva su dodjeljena korisnicima u skladu s utvrđenim kriterijima, javnim konkursom i Pravilnikom o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede. Nadzor i provjeru namjenskog utroška sredstava od strane korisnika sredstava vrši Komisija za nadzor, koju sačinjava federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, u skladu s odredbama Pravilnika o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede.