Privreda
3

Potpisan sporazum za gradnju autoputa Bar - Boljare

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ugovor o finansijskom aranžmanu realizacije Projekta gradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, između između Vlade Crne Gore i Exim banke iz Kine, je potpisan danas.

U ime Vlade Crne Gore Ugovor je potpisao ministar finansija Radoje Žugić.

Cijena projektovanja i izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar - Boljare, odnosno dionice Smokovac - Uvač - Mateševo je 809,6 miliona eura. Za realizaciju ovog projekta predviđeno je da Exim banka obezbijedi 85 posto sredstava, a Crna Gora, a 15 posto.

Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto.

Podsjećamo da je okvirni Sporazum i Ugovor o gradnji, projektovanju i nabavci i ugradnji opreme i materijala za autoput Bar - Boljare, odnosno prioritetnu dionicu Smokovac - Mateševo, potpisan krajem februara ove godine.

Tada su i počeli pregovori sa Exim bankom o finansijskoj isplativosti projekta. Naime, budžetom za ovu godinu predviđeno je da se Crna Gore može zadužiti 100 miliona eura. A u 2015. i 2016. godini bit će omogućeno zaduženje po 250 miliona eura, i u 2017. 209 miliona eura. Prvi dio od 10 posto kineskoj kompaniji CRBC bit će uplaćen kad počnu radovi.

Pregovori sa ekspertima prvorangiranih na tenderu za gradnju autoputa - Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu CCCC i njene kćerke firme CRBC, o ugovoru o projektovanju i izgradnji počeli su 10. januara. Ugovor je parafiran 1. februara.

CCCC i CRBC ponudile su da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura. Autoput Bar - Boljare najveći je infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore.

Ovom saobraćajnicom najvažnija luka Bar bit će u potpunosti povezana sa ostatkom evropskih koridora i moći će bolje da zadovolji potrebe Srbije, a time i doprinese ekonomskoj i političkoj stabilnosti zapadnog Balkana.

Projekat je posebno važan sa aspekta regionalne integracije jug-sjever Crne Gore i uravnoteženijeg ekonomskog razvoja.