Privreda
168

Postizborna čestitka Vlade FBiH: Počelo oporezivanje toplog obroka i regresa

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Ministarstva finansija FBiH potvrđeno je za Klix.ba da je Pravilnik o izmjeni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak stupio na snagu 3. oktobra te da ovaj put neće biti prolongirana njegova primjena.

Pravilnik o izmjeni pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak, kojim je smanjen neoporezivi procenat za topli obrok na jedan posto prosječne plate u FBiH, a povećana su i druga poreska opterećnja, prvobitno je stupio na snagu početkom jula ove godine, ali je njegova primjena, nakon pritiska poslodavaca i sindikata, odgođena do oktobra.

Ovim pravilnikom bit će oporezovan topli obrok iznad 8,5 KM, dok je prema ranijim rješenjima bio oporezovan samo topli obrok iznad 17 KM.

Što se tiče regresa i on će biti značajnije opterećen. Ranije je neoporezovan bio regres u iznosu od 70 posto od plate zaposlenika u posljednja tri mjeseca. Tako je bilo moguće da neko ko ima mjesečnu platu 5.000 KM na ime regresa dobije 3.500 KM koje se ne bi oporezivale. Prema novim odredbama regres neće biti oporezovan samo ako je manji od 50 posto prosječne plate u FBiH u posljednja tri mjeseca. S obzirom na to da je prosječna plata u FBiH u posljednja tri mjeseca oko 830 KM, samo regres manji od blizu 400 KM neće biti oporezovan.

Premijer FBiH Fadil Novalić 21. septembra za Klix.ba je potvrdio da će primjena ovog pravilnika ponovo biti odgođena jer je u pripremi zakon koji će regulisati ovo pitanje.

Novalić je napomenuo da je ovo pitanje u isključivoj nadležnosti Ministarstva finansija FBiH iz kojeg je za Klix.ba danas potvrđeno da primjena pravilnika neće biti prolongirana i da će poslodavci plate za oktobar morati obračunati prema novom pravilniku.