Privreda
13

Poslodavci pozvani da prijave štetu nakon poplava u FBiH

Piše: N. J.
Poslovni subjekti iz BiH, koji imaju sjedišta, odnosno podružnice u područjima koja su ugrožena poplavama u FBiH pozvani su da prijave štetu putem anketnog obrasca na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Kako je na konferenciji za medije rekao direktor Zavoda Kenan Rešo, anketa će biti provedena do 12. juna kroz popunjavanje obrasca sačinjenog prema metodoligiji Međunarodne organizacije rada (ILO). Naveo je kako će rezultati biti korišteni kao ključni input za utvrđivanje objektivne procjene šteta u poslovnim subjektima, radi pripreme donatorske konferencije zakazane za juli ove godine.

"Svi podaci koje poslodavci navedu u ovim obrascima bit će javno provjerljivi i upoređivani sa podacima iz javnih registara", naveo je Rešo.

Istakao je kako je cilj sačuvati svako radno mjesto koje je ugroženo poplavama·.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Popunjavanju anketnog obrasca pristupa se putem web stranice Federalnog zavoda za zapošljavanje, pri čemu se vrši registrovanje poslovnog subjekta unosom Identifikacionog broja (ID broj) i korisničke šifre koju on sam odredi.

Mladen Pandurović, direktor Udruženja poslodavaca u FBiH naveo je kako od prikupljenih podataka zavisi i količina novca za očuvanje radnih mjesta ugroženih u poplavama, a da će isti ovi podaci kasnije doprinijeti i dobijanju povoljnih kredita za sanaciju šteta na poslovnim objektima. On je naveo da je prema nekim pokazateljima u FBiH u poplavama ugroženo između 15.000 i 20.000 radnih mjesta.