Privreda
22

Poplave smanjile proizvodnju voća i povrća u BiH za 35 posto

SRNA
Proizvodnja voća i povrća u BiH smanjena je lani za 35 posto, zbog vremenskih nepogoda i poplava koje su obilježile prošlu godinu, izjavila je danas direktor sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović.

Predstavljajući godišnji izvještaj o stanju u sektoru voća i povrća, Lalovićeva je istakla da je riječ o prosperitetnom sektoru u kojem su potrebna dodatna ulaganja.

Prema njenim riječima, vremenske neprilike prošle godine zaustavile su raniji konstantan rast u ovom sektoru, pa je zabilježen pad uvoza voća i povrća za 17 posto i pad izvoza za osam posto.

"Iz BiH se najviše izvoze maline, kupine i krastavci kornišoni, a tradicionalno najveći izvoz je u Srbiju, Italiju, Njemačku i Hrvatsku", rekla je Lalovićeva.

Ona očekuje da će značajan podsticaj u sektoru voća i povrća dati najavljeno "zeleno svjetlo" za izvoz krompira iz BiH.

Lalovićeva je pohvalila pomoć koju ovom sektoru pruža Švicarski program za promociju uvoza u EU i Švicarsku.

Predstavnik ove organizacije Boris Tadić rekao je novinarima da je njihov cilj pomoć malim i srednjim preduzećima da pronađu kupca za svoje proizvode i usluge na inostranom tržištu, kao i organizacija promocije domaćih proizvoda na svjetskim sajmovima.

Prema njegovim riječima, za sada su od svježeg voća i povrća na tržištu EU i Švicarske iz BiH najkonkurentniji jagodičasto voće, kornišoni i šljive.

Iskustva u dobro organizovanoj proizvodnji i izvozu voća i povrća novinarima su predstavili firma "Krušik" iz Modriče i Poljoprivredna zadruga "Agros" iz Bratunca.