Privreda
0

Poljoprivrednici traže odgađanje usvajanja sporazuma o CEFTA-i

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) danas je poslanicima Predstavničkog doma parlamenta BiH uputilo pismo u kojem traži od njih da odgode usvajanje sporazuma o CEFTA-i za sedam dana kako bi Vijeće ministara u međuvremenu donijelo odluku o zadržavanju naplate punih carina na tarifne oznake 02,04 i 16 za robu porijeklom iz Republike Hrvatske i Republike Srbije, kao što se naplaćuju carine na robu porijeklom iz Evropske unije.

UPBiH podsjeća poslanike da je Vijeće ministara BiH bez bilo kakvih konsultacija s tim udruženjem usvojilo Sporazum o CEFTA-i i bez potrebnih odluka u skladu sa članom 23. koji je i uvršten u Sporazum na traženje Udruženja poljoprivrednika u BiH.

-Vijeće ministara je ovako usvojenim Sporazumom direktno osudilo na propast više od 500.000 poljoprivrednih domaćinstava. Smatramo da vi zastupnici izabrani i od poljoprivrednih proizvođača ne smijete nastaviti njihovu praksu uništenja poljoprivredne proizvodnje kroz ratifikaciju sporazuma o CEFTA-i. Temeljem navedenog vas molimo da odgodite usvajanje sporazuma o CEFTA-i za sedam dana kako bi Vijeće ministara BiH donijelo već spomenutu odluku, kaže se u pismu UPBiH upućenom poslanicima Predstavničkog doma parlamenta BiH.