Privreda
0

Poljoprivrednici nezadovoljni iznosom za podršku poljoprivredi

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) ističe da su se objelodanjenjem Nacrta budžeta FBiH za 2009. godinu sumnje poljoprivrednika u federalne vlasti pokazale istinitim.

Da su federalne vlasti definitivno digle ruke od poljoprivrednog sektora, kako se navodi u saopćenju UPBiH, jasno pokazuju predviđena izdvajanja za podršku poljoprivredi u 2009. ,oko 50 miliona KM, a to znači da je taj iznos ostao na ovogodišnjem nivou.

UPBiH ističe da je ranije ruke od poljoprivrednog sektora diglo i Vijeće ministara, uvođenjem BiH u zonu slobodne trgovine, ali da je ono pokazalo i određenu dozu brige za tu „stratešku“ granu. Naime, preporučilo je entitetima da je spase od strane konkurencije većim novčanim i drugim potsticajima.

U saopćenju za javnost, UPBiH podsjeća da RS ima za oko trideset miliona KM veći poljoprivredni budžet, Makedonija, koja je manja od Federacije BiH, kako se navodi, planira u narednoj godini poljoprivredi dati 180 miliona KM, dok Hrvatska izdvaja za poljoprivredu deset puta više nego cijela BiH.