Sutra u Sarajevu
0

Poljoprivrednici dijele četiri tone povrća

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) sutra će ispred zgrade Ustavnog suda BiH organizirati podjelu četiri tone različitog vrsta povrća da bi skrenulo pažnju javnosti na problem zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

Udruženje će ovom simboličnom akcijom poručiti sudijama Ustavnog suda BiH da domaći poljoprivrednici s nestrpljenjem očekuju njihovu odluku o pravovaljanosti Zakona o zaštiti domaće proizvodnje koji su suspendirali prije nekoliko mjeseci.

Kako je za Sarajevo-x.com izjavio Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivednika BiH, suspenzija ovog zakona znači ujedno i destrukciju domaće proizvodnje koja zbog djelovanja brojnih lobija nema mogućnosti da se zaštiti od prekomjernog uvoza, posebno iz Hrvatske i Srbije.

„Zakon je suspendovan do konačnog rješenja, a kako do toga možemo čekati beskrajno dugo, želimo sudije podsjetiti na našu tešku situaciju i na probleme koje imamo sa otkupom poljoprivrednih proizvoda“, kaže on.

Podsjećamo, zakon koji je predložio zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Jerko Lijanović Ivanković predviđa uvođenje carinske tarife za proizvode od mesa i mlijeko, voće, povrće, piće i alkohol, te druge proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država. Iako su delegati iz reda hrvatskog naroda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević bili protiv, zakon je usvojen, ali ubrzo i suspendovan, jer navodno krši odredbe međunarodnog sporazuma CEFTA.

No, naš sagovornik ističe da su i druge zemlje poduzele određene mjere da zaštite domaću proizvodnju, što kod nas nije slučaj jer domaći 'zaštitnici brane interese drugih zemalja'.

„Hrvatska je naprimjer prije dva mjeseca uvela posebne carine na uvoz sira, jer je to najveći konkurent njihovoj domaćoj proizvodnji. Crna Gora i Makedonija imaju sezonska opterećenja na uvoz voća i povrća za vrijeme berbe, što im omogućava da svoje proizvode pod povoljnijim uslovima plasiraju na tržište. Jedino u našoj zemlji predstavnici vlasti rade za dobrobit susjednih zemalja“, ogorčen je Jeleč.

Udruženje navodi da i ovaj put očekuju od građana Sarajeva podršku da bi podsjetili domaće odgovorne vlasti da rješavaju životne probleme koji nisu samo problemi grupe poljoprivrednika, već problemi države BiH.