Privreda
6

Policijske racije u Deutsche Telekomu, Orangeu i Telefonici

FENA
Po preporuci Evropske komisije izvršene su racije u Deutsche Telekomu, Orange SA i Telefonici zbog sumnji da su kompanije zloupotrijebile svoj dominantni položaj u uslugama internetskog povezivanja.

Evropska komisija (EK) je u četvrtak saopćila da su izvršene racije u uredima nekih pružatelja telekomunikacijskih usluga u više zemalja Evropske unije 9. jula, ali nisu saopćeni nazivi kompanija u skladu s politikom EK-a.

Deutsche Telekom i Orange SA potvrdili su da je došlo do racija. Izvor upoznat s dešavanjima rekao je da je u uredima Telefonice također izvršena racija i da su samo tri kompanije bile mete. Telefonica je odbila komentarisati ove tvrdnje, javio je Reuters.

"Komisija je zabrinuta da su sporne kompanije prekršile EU propise kojima se zabranjuje zloupotreba dominantnog položaja na tržištu. Internetsko povezivanje je od iznimne važnosti za funkcionisanje interneta i za mogućnost krajnog korisnika da ima dostupne sadržaje interneta uz kvalitetnu uslugu, bez obzira na lokaciju pružatelja usluga", ističe se u saopćenju EU-a.

KPN i Belgacom su saopćili da u njihovim uredima nisu izvršene racije.

Kompanije mogu biti kažnjene sa 10 posto ukupnih prihoda zbog kršenja propisa Evropske unije.