Privreda
0

Podrška bh. privrednicima za nastup na međunarodnim sajmovima

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Ismet Kumalić potpisali su danas u Sarajevu Protokol o namjenskom utrošku sredstava, odnosno dodjeli sredstva u svrhu subvencioniranja učešća bh. firmi u kolektivnim nastupima privrede BiH na međunarodnim sajmovima.

Potpisivanje protokola, kako je izjavio Kumalić, predstavlja jednu u nizu aktivnosti usmjerenih ka promociji bh. privrede, odnosno izvoza i podrške u smislu organiziranja sajmova, s ciljem da se povećaju vrijednosti u izvozu i na domaćem tržištu.

"VTKBiH za sajmove ulaže 260.000 KM, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa 50.000 za sajmove u inozemstvu i 100.000 KM za sajmove u zemlji", istakao je ministar Šarović.

Prema njegovim riječima, to je jedna trećina, koju pokriva VTKBiH i Ministarstvo vanjske trgovine, od planiranih sredstava za nastup naših privrednika u inozemstvu. Šarović je dodao da je riječ o malim sredstvima, ali da to predstavlja važan korak, jer su zajednički nastup i podrška našim privrednicima izuzetno bitni i trebaju da se nastave.

Ministarstvo, dodao je Šarović, planira da iduće godine uveća ta sredstva na 300.000 KM. Naglasio je da je to dio naše vanjskotrgovinske politike koju Ministarstvo želi da nastavi.

"Smatramo da je vrlo važan nastup naše privrede u inozemstvu i to posebno u zemljama kao što su Hrvatska, Srbija, Turska, Njemačka, Italija i druge zemlje EU", istakao je Šarović.

Predsjednik VTKBiH Ismet Kumalić je dodao da je u 2013. planiran nastup na 11 međunarodnih sajmova i procjene su da će ti sajmovi koštati oko jedan milion i sto hiljada KM.

Potpisnici protokola su naglasili da interes privrednika opredjeljuje pravljenje planova za nastup na međunarodnim sajmovima.