Privreda
0

Podneseni izvještaji protiv bivših litvanskih vlasnika fabrike Birač

FENA
Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) podnijela je danas Specijalnom tužilaštvu RS-a dva izvještaja protiv bivših litvanskih rukovodilaca Fabrike glinice Birač i njenih povezanih preduzeća, a koji se sumnjiče za zloupotrebe oko 100 miliona KM.

Resorni ministar Radislav Jovičić potvrdio je na konferenciji za medije u Banjoj Luci da su izvještaji podneseni u okviru istrage koju MUP RS-a vodi o zloupotrebama i malverzacijama u vezi s poslovanjem Birča a.d. Zvornik i drugih preduzeća iz sastava te fabrike.

Prvi izvještaj podnesen je protiv Mindaugasa Kazakevičiusa, direktora preduzeća Alumina d.o.o., Zvornik i Rimantasa Balsysa, direktora preduzeća Mehanika d.o.o. Zvornik zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Također, Martyinas Ugianskis, predsjednik Upravnog odbora Fabrike glinice Birač i Mehanike, Alumine i firme Birač Energa, te Virginius Vajega i Oksana Kavtun, članovi upravnih odbora spomenutih preduzeća, sumnjiče se da su počinili krivična djela falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Jovičić je pojasnio da je Mindaugas Kazakevičius u svojstvu direktora preduzeća Alumina d.o.o., Zvornik, 7. decembra 2012. godine u Banjoj Luci, u namjeri pribavljanja imovinske koristi za AB Ukio bankas Litvanija, iskoristio službeni položaj i prekoračio granice svojih ovlašćenja, te suprotno Zakonu o privrednim društvima, bez prethodno pribavljene odluke Skupštine akcionara Fabrike glinice Birač a.d. Zvornik, raspolagao imovinom velike vrijednosti i potpisao Ugovor o zalozi na udjelima, Ugovor o plivajućoj zalozi i Ugovor o zalozi na pokretnim stvarima u korist AB Ukio bankas, Litvanija, radi osiguranja potraživanja koje Ukio banka ima prema preduzeću Birač Europe u Litvaniji.

Ovim je oštetio preduzeće Alumina Zvornik u iznosu od 62,4 miliona KM.

Rimantas Balsys, u svojstvu direktora preduzeća Mehanika d.o.o. Zvornik, ovlastio je Gordana Vukovića da 7.decembra 2012. godine u Banjoj Luci, radi pribavljanja imovinske koristi AB Ukio bankas Litvanija, u ime direktora Mehanike, bez prethodno pribavljene odluke Skupštine akcionara Fabrike glinice Birač, suprotno Zakonu o privrednim društvima, raspolaže imovinom velike vrijednost i potpiše Ugovor o zalozi na udjelima, Ugovor o plivajućoj zalozi i Ugovor o zalozi na pokretnim stvarima u korist AB Ukio bankas, Litvanija.

Ovim je načinjena šteta preduzeću Mehanika d.o.o. Zvornik u iznosu od 1,8 miliona KM.

Jovičić kaže da se ostale osobe, koje se terete ovim izvještajem, sumnjiče da su u svojstvu članova upravnog odbora spomenutih preduzeća, potpisali odluke Upravnog odbora Alumine, Mehanike, Fabrike glinice Birač i odluku Upravnog odbora firme Birač Energo, kao i zapisnike sa sjednica upravnih odbora na kojima su navodno donesene navedne odluke, a koje uopće nisu održane.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a je potvrdio da se drugi izvještaj odnosi na ugovor preduzeća Baltio stiklas - Alumina i također tereti Mindaugasa Kazakevičiusa, direktora preduzeća Alumina, da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja te Virginiusa Vajegu, direktora Fabrike glinice Birač da je učinio krivčno djelo oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca.

Naime, Kazakevičius je u svojstvu direktora preduzeća Alumina prekoračio granice svojih ovlašćenja te bez odluke Skupštine tog preduzeća potpisao Dopunski ugovor (Novaciju).

Prama ovoj dopuni, obaveza preduzeća Baltiojos Stiklas, da uplati avans preduzeću Alumina za opremanje nove proizvodne linije staklene ambalaže u iznosu od 14,6 miliona eura, zamjenjuje se obavezom Baltijos Stiklasa da preduzeću Alimina ova sredstva uplati kao zajam.

Zatim je od 2. novembra do 21. decembra 2011. godine novčana sredstva dobijena po osnovu zajma, putem povezanih preduzeća uplatio preduzećima u Litvaniji E Way LLC, AB Balkan investu, AB Kauno tiekimas Filiasa, AB Kuno Tiekimasu, UAB Balkan investu, AB kauno tiekimsu Filijals i Viwside Market inc.

Ovim je oštetio preduzeće Alumina u iznosu od 13,6 miliona eura, kao i povjerioce (domaća državna i privatne pravne osobe) prema kojima je preduzeće Alumina u tom periodu imalo neizmirenih obaveza u iznosu od 11,5 miliona KM.

Dugovanja preduzeća Birač u tom periodu prema domaćim državnim i privatnim pravnim subjektima iznosila su 46,9 miliona KM, od čega je dug prema BH gasu iznosio 13,05 miliona KM, prema Vladi Republike Srpske – Ministarstvu finansija po reprogramu duga je iznosio 10,4 miliona KM, dug za doprinose na lična primanja iznosio je 2,4 miliona KM, doprinos za PIO 2,6 miliona KM, dok je dug za doprinose za zdravstvo iznosio 1,08 miliona KM i drugo.

"U ovom predmetu postoje osnovi sumnje u pranje novca od odgovornih osoba preduzeća Baltio Stisklas i odgovornih osoba UBIG grupe što će biti predmet daljih provjera putem Interpola u Litvaniji", rekao je Jovičić i potvrdio da se istraga u vezi sa slučajem Birač nastavlja.