Privreda
129

Počeo Bee Fest: Pčelari saglasni da je ovo jedna od najuspješnijih godina

Klix.ba
Arhiv/Klix.ba
Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu se od 9. do 13. septembra ove godine održava Sajam pčelarstva i pčelarske opreme Bee Fest 2015. Sajam se održava na Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović, a najavljeno je učešće izlagača iz BiH i zemalja regiona.

Prema riječima Ahmeta Balića, travničkog pčelara sa višegodišnjim iskustvom i certifikatom organskog pčelarstva, ova godina je rekordna, kako po kvalitetu tako i po kvantitetu.

"Posebno smo zadovoljni našim medom bagrem i kombinacijom šuma/livada", kaže Balić.

Jedan od najvećih pčelara u BiH, Avdo Duranović iz Konjica, također je zadovoljan.

"Ja nisam zapamtio bolju godinu. Bagrem, koji je tradicionalno jako dobar, ove godine je izuzetne kvalitete. Osim bagrema, veoma kvalitetni su i kadulja, livada, kesten... Svoje pčele vozim na nekoliko lokacija i veoma sam zadovoljan. Generalno, pčelari iz Hercegovine su imali dobru sezonu. Trenutno iščekujemo med vrijesak", kaže Duranović.

U Pčelici Medini već šesti put vrcaju med. Pčelar Muharem Seper iz Zenice rekao nam je da je ovo najuspješnija godina u njegovoj petnaestogodišnjoj praksi. Prezadovoljan je cvijetnim medom (livada, bagrem, šuma) ali i medljikom koja je također izuzetno kvalitetna ove godine.

Nakon katastrofalne 2014. godine, poplava i kiša koje su nanijele velike štete, i krajiški pčelari su imali uspješnu sezonu. Prema riječima Ibrahima Mahmutovića iz Cazina ovo je za njega najbolja sezona u proteklih 50-ak godina. On kaže da je med izuzetnog kvaliteta a da su prinosi iznad prosjeka.

U okviru edukativnog dijela na BeeFestu će se razgovarati o tome kako pripremiti pčele za zimu i spriječiti eventualne bolesti. Med kao poklon je također jedna od tema na koju se stavlja fokus već nekoliko godina. Organizatori festivala pozivaju građane Sarajeva da kupe med i obraduju svoje najmilije zdravim i kvalitetnim proizvodima.

I ove godine kroz "Medeno ćoše", koje će biti realizovano u saradnji sa Srednjom poljoprivrednom-prehrambenom školom Sarajevo, promovirat će se medno bogatstvo i raznolikost BiH. Posjetioci će imati priliku da degustiraju razne vrste meda i nauče nešto više o njihovim koristima. Posebna pažnja bit će posvećena medu kao prehrambenom artiklu koji poboljšava imunitet.

Osim sortnih medova na sajmu će biti ponuđena široka paleta ostalih pčelinjih proizvoda kao i preparata na bazi ljekovitog bilja, organske hrane te literatura iz oblasti pčelarstva.

Za pet dana sajma organizatori su pripremili i brojne druge programe, poput dana organskog meda ili inicijative da se med uvede u ishranu predškolske i školske djece.