Privreda
1

Pčelari Tuzlanskog kantona traže poticaje i edukaciju

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Brojni su problemi s kojima su se pčelari iz Tuzlanskog kantona u proteklom periodu susretali. Jedan od gorućih je loša poticajna politika, kako s federalnog, tako i s kantonalnog nivoa.

Prema riječima predsjednika živiničkog Udruženja pčelara "Vrijesak" Hamde Mulavdića, dosadašnja poticajna politika s federalnog nivoa nije išla u cilju podrške pčelarima iz TK.

Od takve politike su, ističe on, koristi imali samo oni koji se bave trgovinom, ali ne i proizvođači.

Odbijanje prijava za poticaje

"Kada je riječ o kantonalnim podrškama, one su bile usmjerene na pčelare koji imaju do 20 košnica i njihova namjena je bila da se subvencioniraju troškovi zaštite pčelinjih zajednica, što je dobra osnova, ali ne i dovoljna. Kada smo aplicirali na poziv za dobijanje sredstava od resornog ministarstva, uglavnom smo bili odbijani, odnosno nije nam omogućen poticaj", kazao nam je Mulavdić.

On smatra da za ovu proizvodnu granu u TK, ali i cijeloj BiH, postoji perspektiva. Naglašava da je posebno zbog te činjenice potrebno uređenje trenutne zakonske regulative koja proizvođačima nikako ne ide na ruku.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Posebna prilika se može stvoriti za mlade pčelare, s tim što bi se u narednom periodu moralo raditi dosta više na poticajnoj politici, edukaciji i plasmanu meda", istakao je Mulavdić koji se pčelarstvom bavi od 1993. godine.

U subotu Simpozij u Tuzli

S ciljem iznalaženja mogućnosti u smjeru rješavanja trenutne situacije u kojoj se nalaze pčelari iz TK, u subotu će u Tuzli biti održan Simpozij o temi stanja pčelarstva i utjecaju loše poticajne politike na održivost dobre pčelarske prakse u TK. Kao organizator Simpozija se potpisuje Udruženje pčelara Tuzla.

"Nadamo se da će Simpozij biti izuzetno kvalitetan. Ovo je posebna prilika da se pokušaju iznaći metode za rješavanje problema u kojima se nalaze pčelari iz TK. Mi već 15 godina organizujemo razne edukacije, a trenutno imamo blizu 375 obučenih pčelara, početnika za rad na pčelinjaku", rekla nam je predsjednica Udruženja Mubera Isajbegović.

U okviru Simpozija bit će predstavljene i dobre pčelarske prakse pod nazivom "Priprema pčelinjih zajednica za glavnu sezonsku pašu", a koju će prezentirati pčelar iz Fruške gore Ismet Isić.