Privreda
5

Otvoren 41. gradačački Sajam šljive: Izlaže 230 proizvođača iz pet zemalja

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović danas je u Gradačcu otvorio 41. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Svečanu vrpcu zajednički su presjekli Jerko Ivanković-Lijanović, Ministar poljoprivrede RS Stevo Mirjanić i direktor Solane d.d. Tuzla Izudin Kapetanović.

Ivanković-Lijanović je poručio kako je proizvodnja hrane garancija za opstojnost cijele zemlje, ali da ta proizvodnja ima i otežavajuće okolnosti.

"Proizvoditi hranu u BiH znači biti izložen nelojalnoj konkurenciji iz uvoza, biti nemoćan izvoziti proizvode te biti izložen raznim nesrećama. No, nećemo dozvoliti da budemo ovisni o uvoznoj hrani. Imamo prirodno bogatu zemlju i jako vrijedne ljude, koje ćemo podržavati kada bude potrebno, jer to je naša mogućnost i obaveza", rekao je Ivanković-Lijanović.

Direktor Gradačačkog sajma Husein Topčagić je istakao da je ova godina bila teška za privređivanje zbog elementarnih nepogoda i ekonomske krize te poručio da je neophodno pomoći razvoj bh. poljoprivrede i prehrambene industrije.

"Šaljemo poruku kako nam je zajednička želja i potreba jedinstveno tržište u BiH, jedinstveni poticaji za poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju i ministarstvo poljoprivrede na nivou države BiH, kako bismo jedinstveno nastupili na drugim tržištima", kazao je Topčagić.

Na ovogodišnjoj manifestaciji će se od 27. do 30. augusta predstaviti oko 230 proizvođača i prerađivača hrane, zaštitnih sredstava, mineralnih gnojiva i poljoprivrednih strojeva iz BiH, Hrvatske, Srbije, Turske i Jordana. Kao i na prethodnim, i na ovogodišnjem Sajmu šljive će se održati tradicionalno stručno-naučno savjetovanje „AgroTech“ i dodjela medalja za kvalitetu proizvoda. Savjetovanje će imati međunarodni karakter, a aktuelne teme iz oblasti agrara prezentirat će profesori s poljoprivrednih fakulteta iz Sarajeva i Zemuna (Srbija).

Posebna pažnja bit će posvećena temama o nastavku proizvodnje nakon poplava koje su izazvale velike štete na poljoprivrednim površinama u Bosni Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

I ove godine na Sajmu se kolektivnim prezentacijama privrednih potencijala predstavljaju općine Brčko, Bihać i Goražde te nekoliko kantonalnih privrednih komora i grupacija poljoprivrednih proizvođača i prerađivača.

Turističke potencijale predstavit će Turistička zajednica Federacije BiH i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona. Ovu privredno-turističku manifestaciju pratit će bogat kulturno-zabavni program u organizaciji općine Gradačac.