Privreda
8

Otvoren 3. Sajam bh. privrede

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U organizaciji udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" na platou ispred BBI centra u Sarajevu organizovan je ovogodišnji, treći po redu, sajam bh. privrede. Svoje proizvode na sajmu će prezentirati 56 firmi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a sajam će trajati od 2. do 5. septembra, javlja agencija Anadolija.

Predsjednik pomenutog udruženja Admir Kapo rekao je da je na ovogodišnjem sajmu prisutno više firmi, međutim zbog teške ekonomske situacije u zemlji očekivanja nisu baš velika.

"Pokušavamo okupiti bosanskohercegovačku privredu da se prezentiraju naši proizvodi i da građani Kantona Sarajevo mogu vidjeti ono što se proizvodi u BiH", kazao je on, ističući da se većina proizvoda ne može naći po tržnim centrima te da je sajam izuzetna prilika za sve kupce koji žele zdrave i kvalitetne proizvode.

Idriz Gerizić iz Bosanske krupe bavi se organskom proizvodnjom meda, ljekovitih preparata i organskim uzgojem ljekovitog bilja. On je kazao da posjećuje razne sajmove i da ovom prisustvuje od početka, kada je prvi put organizovan.

"Što se tiče Sarajeva, imamo dobru prodaju. Ljudi su zainteresovani. Narod već prepoznaje šta su organski proizvodi koji su certifikovani i zaštićeni", kazao je on, ističući da su najbolji kupci penzioneri.

Od svojih proizvoda Gerzić ističe "Medljiku", pčelinji proizvod koji je, prema njegovim riječima, karakterističan za Bosansku krajinu. On je rekao da pčele sakupljaju mednu rosu, nakon čega je prerađuju u med koji je prema svim analizama najbogatiji vitaminima i mineralima. Upravo zbog medne rose, ovaj proizvod je neobičan budući da pomenute rose nema nekad i po četiri godine.

Proizvođač sapuna iz Kladnja Haris Čamdžić ovaj sajam posjećuje također od početka organizovanja. On je rekao da mnogo faktora utiče na to da li će se kupci odlučiti na kupovinu jednog ručno pravljenog sapuna od organski uzgojenih biljaka i maslinovog ulja, ali da je prilično zastupljeno mišljenje da su ovi sapuni skupi i da će trajati kratko. Međutim, on je kazao da jedan ovakav sapun može trajati i do tri mjeseca, te da je, kada se sagledaju sve činjenice, ovaj sapun mnogo bolji u zdravstvenom, ekonomskom i ekološkom smislu.

Na zahtjev firmi članica, sajam se organizuje isključivo u bosanskohercegovačkoj prijestolnici budući da su finansijski tokovi uglavnom usmjereni u taj grad.