Privreda
42

Općina Novi Grad Sarajevo plasirala sedam miliona KM u privredu za godinu dana

FENA
Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji s komercijalnom bankom BBI (Bosna Bank International) obezbjeđuje najpovoljnija finansijska sredstva za privredne subjekte koji posluju na području te općine.

Na ovaj način žele podržati privrednike i olakšati im poslovanje, te pomoći očuvanju radnih mjesta i povećati nivo zaposlenosti.

Taj projekt privrednicima omogućava da dobiju finansiranja po najpovoljnim uslovima u Bosni i Hercegovini, profitna stopa od 1,99 posto do 3,29 posto, jer Općina Novi Grad Sarajevo subvencionira dio profitne stope.

Od decembra 2013. godine do decembra 2014. godine, na ovaj način, plasirano je gotovo sedam miliona KM po profitnoj stopi već od 1,99 posto.

Finansiranjem je obuhvaćeno 40 kompanija koje su zadržale i uposlile više od 2.200 radnika.

Razvoj privrede i povećanje zaposlenosti strateški je cilj Općine Novi Grad Sarajevo, pa su tako i u budžetu za 2015. godinu planirana značajna sredstva za podsticaj privredi.

Opredijeljenost Općine i dobra komunikacija i saradnja s privrednicima, rezultirat će mjerama koje će doprinjeti razvoju već prepoznatljive, pozitivne poslovne klime u najmnogoljudnijoj općini u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.