Privreda
2

Održan okrugli sto na temu zapošljavanja osoboa sa invaliditetom

Klix.ba
U organizaciji Udruženja poslodavaca FBiH i Međunarodne organizacije rada održan je okrugli sto na temu "Položaj poslodavaca u procesu zapošljavanja osoba sa invaliditetom".

Na Okruglom stolu su govornici su bili prof. dr. Jasminka Gradaščević-Sijerčić, Sara Park, ILO Expert, te Mladen Pandurević, direktor UP FBiH.

Pored predstavnika kompanija skupu su prisustvovali predstavnici Federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje, predstavnici Sindikata, Ekonomsko-socijalnog vijeća i druge zvanice.

Prof.dr. Jasminka Gradaščević Sijerčić je u svom izlaganju navela da "obavezna politika zapošljavanja mora sadržavati primjerenu procjenu u odnosu na zapošljavanje osoba bez invaliditeta. Potrebno je izvršiti analize da li su primjerene mjere koje su ovim Zakonom nametnute privrednom sektoru, te je potrebno naći neko rješenje u smislu davanju poticaja od strane države poslodavcima koje zapošljavaju invalidne osobe. Potrebno je stimulisati one koji uposle osobu sa invaliditetom."

"Potrebno je od predstavnika vlasti tražiti izmjene Zakona o doprinosima, te pokušati tražiti od drugačiji obraćun neto i bruto plaće kod osoba sa invaliditetom i na taj način poticati poslodavce pri njihovom zapošljavanju. Potreban je drugačiji obraćun neto i bruto plaće kod osoba sa invaliditetom. Potreno je pomoći osobama sa invaliditetom pri samozapošljavanju, te povećati kontinuiranu edukaciju o ovoj problematici", naglasila je profesorica Gradaščević.

Ekspert ILO-a, Sara Park se u svom izlaganju osvrnula na praksu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u zemljama Europske unije, te aktivnostima koje provodi Međunarodna organizacija rada po ovom pitanju.

Udruženje poslodavaca FBiH je u sklopu projekta provelo detaljnu analizu legislative, provelo anketu među poslodavcima, te će kroz angažman domaćih i stranih eksperata iz ove oblasti sabrati zaključke i preporuke, koje će biti sabrane i uskoro publikovane.

Eksperti Međunarodne organizacije rada su pozdravili napore koje poslodavci ulažu u ovom smjeru, te se obavezalo da će i u narednoj godini obezbjediti određena sredstva za nastavak ove inicijative.