Privreda
0

Održan okrugli sto o temi Zakon o inspekcijama FBiH

Klix.ba
Udruženje poslodavaca FBiH i Federalna uprave za inspekcijske poslove 14. novembra održali su Okrugli sto o temi Zakon o inspekcijama FBiH.

Okruglom stolu prisustvovao je veliki broj predstavnika kompanija, kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, Privredne komore FBiH, te predstavnika međunarodnih organizacija i medija.

Zakon o inspekcijama FBiH, nakon obavljene javne rasprave, u kojoj Udruženju poslodavaca FBiH nije omogućeno ravnopravno učešće, usvojen je u formi Prijedloga i Vlada ga je uputila Parlamentu na usvajanje. Prema informacijama, to će biti razmatrano na sjednici 27. i 28. ovog mjeseca.

Udruženje je uvidjelo da ima prostora da se razmatrani Prijedlog kroz amandmane poboljša, te da se otklone one stvari koje nisu u interesu poslodavaca.

Na okruglom stolu su definisane ključne stavke koje je potrebno uklopiti u Prijedlog Zakon o inspekcijama.

"Mi smo dužni maksimalno uvažiti sve zahtjeve u fazi kada stvaramo ovaj Zakon i većina primjedbi koje smo prikupili je bila osnovana. Smatram da je predloženi tekst Zakona dobar, naravno uz određene korekcije kroz amandmane dobili bismo dobar zakon koji je u mnogočemu bolji od postojećeg. Zalagaću se da zaključci sa današnjeg Okruglog stola kroz amandmane uđu u ovaj Zakon", rekao je Ivan Matešić, pomoćnik ministra za upravu (Federalno ministarstvo pravde).

Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove je rekao kako ovaj Prijedlog zakona bolji od onog koji postoji.

"Ipak, predloženi je daleko od onoga što smo mi očekivali. Ja sam realan i zato mislim da u ovakvom vremenu ne bismo mogli ni usvojiti bolji“, izjavio je Tirak.

Predsjednik Upravnog odbora UP FBiH Safudin Čengić je naglasio da poslodavcima trebaju zakoni i pravna legislativa kako bi smo u skladu sa čim da se ponašaju.

"Ovdje smo danas da razmjenimo mišljenja i potrebno je da pričamo sa onima koji prave ovaj zakon kako bi smo ga unaprijedili. Zakonski okvir je taj koji omogućuje da se stvori materija kako bismo znali pod kojim okriljem ćemo raditi", rekao je Čengić.

Nakon završetka Okruglog stola donesen je zaključak da učesnici dostave svoje primjedbe u pismenoj formi u Udruženje poslodavaca FBiH. Nakon prikupljenih primjedbi napraviće se amandmani koji će biti proslijeđeni Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH.