Privreda
16

Odobren zajam od 30 miliona eura za izgradnju HE Janjići kod Zenice

Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Fededracije BiH u nastavku 29. redovne sjednice usvojio je odluku o zajmu i projektu u vrijednosti 30 miliona eura za izgradnju Hidroelektrane Janjići, između njemačke banke KfW, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH, saopćeno je danas iz te komapnije.

Rok otplate je 15 godina i 4 godine grace perioda. Izgradnja HE Janjići, protočne pribranske elektrane instalirane snage 13,3 MW i godišnje proizvodnje 68 GWh, planirana je na rijeci Bosni, na području Općine Zenica.

"Električna energija proizvedena u HE Janjići imat će karakter čiste energije i predstavljati doprinos ukupnom smanjenju emisije CO2, NOx i ostalih zagađujućih materija. HE Janjići je važna s aspekta zaštite okoliša i stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju kupaca električnom energijom", navode u EP BiH.

Osim zapošljavanja domaće građevinske operative, lokalna zajednica će putem naplate dijela koncesione naknade i ostalih naknada, dobiti redovan izvor prihoda za unapređenje vlastite infrastrukture.

Vlada FBiH donijela je Odluku o dodjeli koncesije i visini koncesione naknade za izgradnju HE Janjići. Za koncesiju je utvrđena jednokratna novčana naknada od 1.572.096 KM (bez PDV-a), odnosno u visini 2,27 posto ukupne investicione vrijednosti projekta HE Janjići, a koja treba biti uplaćena 30 dana nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji.

Godišnja/tekuća koncesiona naknada iznosi od 2,43 posto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog prodajom električne energije i pomoćnih usluga iz HE (bez PDV-a) i ne može bili manja od 1,5 posto od projektiranog godišnjeg prihoda. kupna vrijednost projekta je 72,2 miliona KM. Izgradnja HE Janjići finansirana iz kredita i sredstava JP Elektroprivreda BiH.