Privreda
32

Od 1975. do 2006. godine bankrotirala 71 zemlja svijeta

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Grčka ne može platiti dug kreditorima, ali to ne samo da nije rijedak slučaj, već je pravilo jer je između 1975. i 2006. godine čak 71 zemlja bankrotirala, piše ruska agencija Sputnjik.

Među zemljama koje su bankrotirale nalaze se Hrvatska 1996., Rusija 1998., Ukrajina 2000., Argentina 2001. i Venecuela 2004. godine.

Prilike su slične kao u Argentini u vrijeme krize, ali Grčka ne može da devalvira valutu, pošto je riječ o euru.

Za razliku od Argentine, koja je dugovala privatnim kreditorima, grčki kreditori su Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka. Grčki slučaj je poseban po tome što je to prva razvijena zemlja koja je bankrotirala.

Grčka se izdvaja i zato što rijetko kada neka država ne plati dug MMF-u. To je finansijska institucija kojoj države obično prvo plaćaju. Izuzetak su do sada bili Sudan i Somalija.

Gotovo sve zemlje Južne Amerike su se od 1970. godine do danas našle u situaciji da ne mogu da plate vanjski dug, osim Kolumbije i Surinama.

Najpoznatiji je primjer Argentine koja je doživjela finansijski krah 2001. godine i još je isključena iz finansijskog tržišta.

Ekonomska depresija koja je počela sa ruskom i brazilskom finansijskom krizom dovela je u Argentini do velike nezaposlenosti, nereda, pada vlasti i nemogućnosti da zemlja isplati spoljni dug. Više od 50 posto Argentinaca se našlo ispod donje granice siromaštva.

Argentina je, poput Rusije, devalvirala pezos, što je njene proizvode učinilo konkurentnijim i povećalo izvoz. "Ispala" je iz međunarodnog finansijskog sistema, ali se dogovorila sa privatnim kreditorima koji su pristali da joj otpišu dug.

Do privrednog rasta je došlo već 2003. godine, uprkos prognozama ekonomista, i privreda je ubrzo dostigla godišnji rast od čak devet odsto.

Na ekonomski oporavak je uticao i prodor Indije i Kine na svjetsko tržište i njihovo interesovanje za argentinske proizvode, prije svega soju.

Argentina je u potpunosti isplatila dug MMF-u 2006. godine, ali se 2014. godine ponovo našla u situaciji da ne može da plati kreditorima.

Afrika posljednje četiri decenije prolazi kroz slične epizode, sa 68 zemalja koje su bankrotirale od 1978. godine. Na čelu je Kongo koji od 1980. do 2007. godine devet puta nije uspio da vrati dug kreditorima.