Privreda
390

Od 1. oktobra na policama tržnice na Dobrinji kvalitetni domaći proizvodi

Klix.ba
U prostoru prve "Bosanske tržnice" na Dobrinji, koja će svečano biti otvorena 1. oktobra ove godine, danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa devet budućih korisnika poslovnih prostorija, čiji će se proizvodi od ove jeseni naći na policama ove tržnice.

Ugovore je sa predstavnicima šest poljoprivrednih zadruga i tri firme, koje su poznate po domaćoj proizvodnji potpisao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

U tržnici će svoje proizvode plasirati šest zadruga, uglavnom iz povratničkih mjesta od sjeverne do jugoistočne Bosne, zatim povratnička firma Ribarstvo Slap iz Žepe, kao i dvije novogradske firme koje su poznate po domaćoj proizvodnji Klas i Brojler.

"Jedan od projekata koji smo najavili programom "Pokrenimo Novi Grad zajedno je Bosanska tržnica". Ovo je prva koju ćemo otvoriti na prostoru općine Novi Grad. Radi se o jednom novom konceptu koji smo predložili, a to je mogućnost da domaći proizvođači prehrambenih proizvoda dobiju priliku da u Sarajevu ponude tržištu svoje proizvode. To je jako važno zbog kvalitete hrane iz domaće proizvodnje koja nije genetski modifikovana i zagađena pesticidima. Hrana je izuzetno važna za zdravlje, a za naše stanovništvo to ima veliki značaj. Mi smo velika općina, a Dobrinja je jedno od najvećih naselja u Novom Gradu i Sarajevu. Ova tržnica je prevashodno namijenjena stanovnicima Dobrinje, ali naravno i drugim građanima koji imaju interes za kupovinom domaćih proizvoda", kazao je načelnik Efendić.

Dodao je da je s druge strane, cilj otvaranja "Bosanske tržnice" da se ekonomski pomogne, prije svega povratnička populacija koja je ekonomski najviše ugrožena, ali pruži prilika i drugima.

Općina Novi Grad je u prošloj i ovoj godini u adaptaciju ovog prostora koji je bio potpuno devastiran uložila oko 200.000 maraka.

"Dobili smo jednu lijepu cjelinu sa motivima bosanskog ćilima, na podu između poslovnih prostora. Ovo je jedan novi i kvalitetan sadržaj za naše stanovnike.

Ukoliko interes građana bude na očekivanom nivou, Općina će nastaviti izgradnju bosanskih tržnica i na drugim lokacijama, prije svega na Alipašinom Polju i Otoci. Poslovni prostori dati su na korištenje po simboličnoj cijeni zakupnine, kako bi na taj način smanjili rizik zadrugama i firmama sa kojima sarađujemo", riječi su načelnika Efendića, navodi se u saopćenju za javnost.

Direktor Opšte poljoprivredne zadruge iz Tarevaca Nahdet Sulejmen kazao je da je vizija ove poljoprivredne zadruge da se orijentiše na izvoz.

"Ovo nam je još jedan vjetar u jedra, tako da ćemo naše proizvode sa rodne Posavine plasirati u ovoj tržnici, što je veliki doprinos našem razvoju. Sve naše proizvode plasirat ćemo na ovo tržište, jer ovo je najmnogoljudnija općina u BiH, tako da je veliko zadovoljstvo što smo ušli u projekat "Bosanske tržnice". Siguran sam da će građani Sarajeva jesti zdravu hranu iz Bosanske posavine, posebno zato što se Tarevci nalaze na nadmorskoj visini od oko 300 metara nadmorske visine, tako da je to veoma zdrava i kvalitetna hrana", istakao je Sulejmen.