Privreda
112

Od 1. juna poskupljuju cigarete FDS-a i Imperial Tobacca

Piše: Er. M.
Od 1. juna poskupjet će cigarete Fabrike duhana Sarajevo i Imperial Tobacca u BiH i to za 10-20 feninga po paklici cigareta.
FDS
FDS

Podsjećamo, 1. aprila u našoj državi poskupjele su cigarete iz asortimana Fabrike duhana Rovinj, također od 10 do 20 feninga po kutiji.

Proizvođači i distributeri cigareta mogu bilo kada u toku godine povećati cijene cigareta, s tim što u te nove cijene mora biti ugrađena akciza važeća za 2015. godinu i pripadajući PDV.

Svi koji prodaju cigarete proizvođača koji su povećali cijene moraju 1. juna ove godine popisati zalihe samo onih cigareta čija se cijena mijenja, popisne liste dostaviti Upravi za indirektno oprezivanje (UIO), a razliku akcize uplatiti na Jedinstveni račun UIO.

Do isteka zaliha i pojave cigareta sa novim akciznim markicama na tržištu BiH, ove cigarete će se prodavati po novim cijenama iako će biti obilježene starim akciznim markicama, jer će na njih biti plaćena ralika akcize u skladu sa Zakonom o akcizama.

Imperial Tobacco
Imperial Tobacco

"Što se tiče prihoda od akciza na duhan i duhanske prerađevine u četiri mjeseca 2015. godine ukupno je naplaćeno 258 miliona KM, što je za 23 miliona KM više u odnosu na isti period 2014. godine kada je ukupno naplaćeno 235 miliona KM", kazao je za Klix.ba Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.